Pagina’s

Klaar voor de Liefde

Over een schrijver en haar boek: Klaar voor de Liefde

De mensen die hier al wat vaker lezen zullen misschien wel weten dat ik naast het schrijven bij Ogma ook werk aan een eigen boek. Een nonfictie boek, en iets heel anders dan de boeken waar de anderen en ik hier in het algemeen over vertellen.

Mijn boek, dat ik Klaar Voor De Liefde noem, ontstond ooit, heel veel jaren geleden. Na jarenlang gelukkig te zijn geweest als (Bewust) alleenstaande moeder van twee dochters had ik, geheel ongepland, een leuke relatie gekregen. Ineens voelde ik hoe fijn het was om samen en verliefd te zijn. Ik was er van overtuigd dat het Voor Altijd was en dat ik alles had geleerd wat ik moest weten over de liefde. Fout. De relatie eindigde al na een maand of vier en ik was heel even behoorlijk kapot van verdriet. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat er dus blijkbaar het een en ander nog te leren was. Wat ik ook wist, was dat, ondanks dat ik jarenlang volstrekt content was geweest als single, ik er aan toe was om mijn leven te gaan delen met een geliefde. Althans, dat ik mezelf wilde voorbereiden op dat moment.

Ik stapte toen heel bewust een nieuwe fase van mijn leven in. Ik maakte keuzes, dacht na, voelde alles wat er was en bedacht heel persoonlijke rituelen. Uiteindelijk (spoileralert) vond ik inderdaad een nieuwe geliefde. De leukste zelfs die er bestaat, en ik trouwde er ook nog mee ook. Jaren na dit proces schreef ik mijn persoonlijke verhaal van die periode op, met de bedoeling er iets van een boek van te maken. Alleen mijn verhaal leek me teveel ego, en dat vond ik niet interessant genoeg. Ik verbond daarom mijn verhaal met achtergrondinformatie over de zaken waardoor ik toen geïnspireerd was: Keltische cultuur, boeddhisme, hekserij en meer, met oefeningen bedoeld voor de lezer. Dat is waar mijn boek echt over moest gaan vond ik; die lezer en zijn of haar ontwikkelingsweg. Dit alles aangevuld met illustraties door Jan Rutger, die de mooie Beldragor Does Books tekeningen voor Ogma maakt.

 

Klaar voor de Liefde

 

Op mijn website schreef ik tijdens dit proces van schrijven, herlezen, schrappen, toevoegen, aanpassen, laten lezen door proeflezers en het hele riedeltje opnieuw, uitvoerig over het ontstaan van Klaar Voor De Liefde. Zo eind vorig jaar, begin van dit jaar was het boek tientallen malen door de mangel gehaald, de illustraties waren af en ik nam die grote, spannende stap: ik stuurde het manuscript van mijn boek naar een negental uitgevers. Zeven kleuren jeweetwel wist ik te produceren, maar ik deed het toch. Mijn baby, mijn boekenkind is gedeeld met de grote gemene uitgeverijwereld. Zouden ze er lief voor zijn, of het – samen met mijn ambities- gewetenloos afslachten? Ik kon slechts afwachten.

Nou ja, en er een leuk item voor mijn blog van maken natuurlijk. Vanaf deze zaterdag deel ik op de site van Klaar Voor De Liefde namelijk elke week de reacties van de uitgeverijen. De positieve, de uitblijvende, de negatieve, alles. Want hoewel spannend, echt levensbedreigend eng is het ook weer niet, zo’n zoektocht om je eigen boek gepubliceerd te krijgen. Zien ze er niets in, dan niet. Dan zoek ik gewoon zelf een mogelijkheid en gaan we kijken of ik (net als bij mijn eerste, totaal andere, boek) een on demand drukkerij kan vinden. En ga ik mijn PR kwaliteiten eens goed trainen. Kwestie van gedeukt ego verzorgen en verder gaan.

Of dat laatste nodig is? Kijk eens op mijn blog, en volg mijn boekenavontuur.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

2 Comments

  • Jantine

    19 maart 2016 at 11:39

    Wat leuk spannend! Ik duim voor je 😀
    Ook erg leuk: mijn zusje heet Dieuwke. Heel lang kwam ik die naam nergens anders (op precies dezelfde manier geschreven zeker niet) tegen, nu ben jij al de tweede persoon in een paar maanden tijd bij wie ik de naam zie 😀

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren