Pagina’s

 • Home
 • Boekige zaken
 • Het betoverende boekenwereldje van Kinderboekwinkel De Toverlantaarn
Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Het betoverende boekenwereldje van Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Mijn schrijf- en journalistieke aspiraties begonnen zo ergens rond mijn tiende levensjaar. Totdat ik aan Ogma begon heeft die wens alleen een beetje gesluimerd, zich beperkt tot notitieboekjes die nog nooit het daglicht hebben gezien en hier en daar een interview tijdens mijn studie. Dus als Jolanda met haar ervaring als stikruige muziek reporter al klamme handjes krijgt van het interviewen van een wildvreemde, dan mag ik op zijn minst knikkende knieën hebben toch? Je bent een introverte boekennerd of je bent het niet.

 

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

 

Het bleek nergens voor nodig te zijn, want bij Kinderboekwinkel De Toverlantaarn viel ik in een warm bad vol gezelligheid, goede koffie met stroopwafels en gepassioneerde dames die honderduit vertelden over hun passie voor boeken en voor hun zaak. Zonder enige aansporing van mijn kant werden al mijn vragen beantwoord en leerde ik nog veel meer over het boekenvak en kinderboeken in het bijzonder. Ik trof in de winkel moeder Tineke en dochter Erna aan, die mij alles hebben verteld over deze prachtige kinderboekwinkel, die al 6 jaar bestaat en verschillende locaties heeft gekend in Leeuwarden. Inmiddels zijn ze nu al weer een jaar gevestigd in het voormalige pand van speelgoedwinkel Lancelot op Over de Kelders 2 en hier zullen ze voorlopig blijven. Verder bestaat het team nog uit Kiki, Corry en eigenaresse Antoinette. Volgens Tineke zijn ze een hecht clubje, meer vriendinnen dan collega’s en zijn ze samen altijd bezig om op een creatieve manier lezen en voorlezen te bevorderen.

 

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

 

Ik vraag me af hoe zo’n leuke boekwinkel nu eigenlijk wordt gevuld. Hoe wordt het assortiment samen gesteld? Onder andere door het bezoeken van beurzen. Wij maken er graag een gezellige reis van met zijn allen, naar Antwerpen, Stockholm en het hoogtepunt was wel Bologna in Italië, één van de grootste boekenbeurzen in Europa. Natuurlijk staan daar alle uitgeverijen met hun catalogussen vol boeken die nog moeten verschijnen en prijzen zij hun waar aan; dit MOET in je assortiment. Maar wij zijn soms eigenwijs en zeggen dan ‘nee’ tegen wat volgens hen dé nieuwe sensatie is. Je moet je durven onderscheiden van de rest, we hebben wel een heel breed assortiment, maar er wordt wel zorgvuldig over nagedacht. We lezen erg veel van wat er binnenkomt en doen ons best om de klant een goed advies te geven, vooral door te vragen en samen met de klant te kijken naar wat er is, en drukken mensen ook op het hart om terug te komen als ze niet tevreden zijn met het gekochte boek. Zo kunnen wij onze adviezen nog verder verbeteren. Want uiteindelijk is er niks zo leuk dan om mensen blij de winkel te zien verlaten, ook al kwamen ze voor een houten treintje van Lancelot en troffen ze opeens een kinderboekwinkel aan, ook al kopen ze niks en komen ze alleen even binnen om op te laden.

Overal waar zij naartoe gaan gaat Het-Grote-Ideeën-Boek met ze mee. Zo moest er iets leuks worden bedacht voor de afgelopen Kinderboekenweek. Het thema was Raar maar Waar en na een brainstormsessie tijdens een reis naar Stockholm, kwam daar een onderwerp uit voor de winkel: poep! Want het is raar én hartstikke waar. Overal werd poep vandaag gehaald, uit Aqua Zoo, Het Natuurmuseum en Dierenpark Emmen. Van leeuwen, zebra’s, olifanten (dat laatste kan je gewoon als emmers tuinmest bestellen, en stinken joh!) en dit werd mooi uitgestald in taartdozen. Die week hebben meer dan 400 kinderen zich over de dozen gebogen om te raden van welk dier zij de uitwerpselen aan het bekijken waren. Ondertussen stonden de juffen bijna met een knijper op hun neus in de winkel. Uiteraard werd er voorgelezen en om de geur een beetje te neutraliseren gingen de kinderen knutselen met scheerschuim. Aan een leuke activiteit in de Kinderboekenweek van 2016 wordt ook al hard gewerkt, maar dat blijft natuurlijk nog even een verrassing.

 

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

 

Er zijn ook vaak bijzondere gasten te vinden in de winkel. Zo heeft Geronimo Stilton al pootafdrukken uitgedeeld en kwam Marit Törnqvist vertellen en tekenen. Tineke vertelt over hoe zij Paul van Loon wisten te strikken: Na afloop van één van zijn theatershows (overigens een echte aanrader, hij speelt met zijn band, er klinken donderslagen, het is een spektakel!) zaten we opeens vlak naast hem en zijn vrouw aan de bar. Hij is altijd lastig te boeken, maar we moesten het gewoon vragen. We schoven wat met onze stoelen, zo moest hij wel vlak langs ons lopen onderweg naar buiten en toen konden we hem aanspreken. Zijn vrouw en tevens manager vertelde dat hij in een bepaalde periode Groningen aan zou doen en dat wij contact op mochten opnemen met de uitgever, want Friesland was toch ook eens aan de beurt. Het lukte! Paul van Loon zou langskomen. Vooraf was het erg spannend, zou het wel leuk worden? Komen er wel mensen naar de winkel? Uiteindelijk hebben we een fantastische dag gehad. Paul van Loon had zijn gitaar mee, heeft geposeerd in de etalage en de winkel zat stampvol. Het is een vreselijk leuke man die er echt een feestje van heeft gemaakt.

 

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

 

Tijdens het praten zijn we als vanzelf bij een knus hoekje in de winkel aangekomen. Hier staat een fijne stoel en mijn oog wordt heel erg getrokken naar een kast vol boeken met een erg mooie vormgeving. Wij hebben een Store in Store van CircusPatz. De createur hiervan zorgt voor het assortiment en de inrichting er van. De boeken zijn avontuurlijk, prachtig vormgegeven en interactief. Hij noemt het zijn verhalenlaboratorium en komt met de mooiste, creatiefste ideeën. Verder staat hier bij de luie stoel ook de kast met extra mooie boeken. Dit zijn de bijzondere juweeltjes in de winkel, boeken die meterslang uit kunnen worden gevouwen, of met kunstig uitgesneden tafereeltjes of hele grote kijkboeken met geweldige illustratie. Het leuke is dat als we dit soort boeken tegenkomen op de beurs, dat we vaak al meteen weten welke klant het mooi gaat vinden. Ik zie het al, geweldige boeken waar ik mijn lieve, onstuimige peutertje alleen onder strenge begeleiding naar mag laten kijken. Eigenlijk wil ik ze allemaal meenemen en lekker voor mijzelf houden, hoezo kinderboekwinkel 😉

 

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

 

Om maar even in clichés te vallen, er is gewoon voor elk wat wils te vinden bij De Toverlantaarn; Dick Bruna, Geronimo Stilton en De Waanzinnige Boomhut natuurlijk, maar vooral ook de boeken van Mark Haayema, Arend van Dam, Caja Cazemier en Janny van der Molen zijn volgens Tineke en Erna hartstikke goed. De Young Adult kast is rijkgevuld en zelfs op het gebied van ansichtkaarten en andere boekgerelateerde spulletjes is te zien dat over alles is nagedacht. De passie en het enthousiasme gaat ook voorbij de voordeur van de winkel: Wij zijn veel te vinden op beurzen en in bijvoorbeeld de Harmonie tijdens bepaalde voorstellingen. In 2015 stonden we op de UIT! Markt in de Prinsentuin, een erg leuke dag. En we doen tupperware party’s, maar dan voor boeken! We komen langs op scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen om boeken te presenteren en kinderen kennis te laten maken met lezen en voorlezen, maar het kan ook gewoon eens een avondje bij je thuis hoor. Kijk, that’s my kind of Tupperware people!

 

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

 

Ik verliet met pagina’s vol aantekeningen de winkel en natuurlijk met de nodige buit voor de naar boeken smachtende kindertjes thuis. De Toverlantaarn is een bezoek meer dan waard! Wat een heerlijke, warme sfeer hangt er. Met betrokken, deskundige en enthousiaste mensen die staan te popelen om hun passie voor lezen te delen. Een klein, gezellig boekenwereldje waar ze alles hebben waarvan je nog niet wist dat je het nodig had. Allemaal naar Over de Kelders 2 in Leeuwarden dus!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

8 Comments

 • Wieneke

  18 maart 2016 at 09:04

  Prachtig verhaal en ook zeer bemoedigend om te vernemen dat in deze rare tijden warme en betrokken mensen zoveel over hebben voor het kinderboek. Het is zo ontzettend belangrijk dat kinderen worden voorgelezen en dan zelf graag gaan lezen. Ik overdrijf niet als ik zeg, dat lezen je leven beter maakt. Ik vind mensen, die niks van boeken moeten hebben altijd een beetje arm.

  Beantwoorden
 • Olga

  18 maart 2016 at 09:12

  Oh mooie winkel, ga ik snel eens kijken. In Sneek zit ook een mooie kinderboekenwinkel, Bolleboos. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen kinderboeken meer koop. Die boekenwurmen van mij lezen zo snel en veel dat is niet bij te benen. En dan zit je met kasten vol boeken die niet meer worden gelezen. Dat vind ik zonde. Zo heb ik nog de complete series van Pietje Puk en Pinkeltje op zolder staan,, maar daar talen ze niet naar. Te ouderwts denk ik. Wij plunderen hier dus maar 2 maal per week de bibliotheek.

  Beantwoorden
  • Ogma

   18 maart 2016 at 10:14

   Er valt voor onze dames ook niet tegenop te kopen hoor. Maar af en toe een favoriet kopen die 100 keer wordt herlezen is zo fijn. Hier valt Pinkeltje wel in de smaak, blij dat ik ze heb bewaard 😉

   Beantwoorden
   • Jolanda

    18 maart 2016 at 10:20

    En het verschilt per kind dus ook enorm. Mijn oudste, van nu 15, las wel Pinkeltje maar vond Wipneus en Pim (ook al van die echt oude kinderboeken) maar saaie kost, terwijl mijn middelste, nu 7, niet taalt naar Pinkeltje, maar met rode koontjes de hele Wipneus en Pim serie verslindt. Smaken verschillen…

    Beantwoorden
 • anoniem

  18 maart 2016 at 10:20

  Het spijt me gewoonweg dat ik geen kleine kinderen meer heb. Maar misschien is het maar goed ook… ik heb inmiddels dankzij Ogma weer een leeslijst van jewelste, ik zou geen tijd meer hebben voor voorlezen 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren