Pagina’s

 • Home
 • DIY Dimwit
 • DIY Dimwit: Dat kan ik ook! Enveloppen knutselen met Miss Mirjam
zelf enveloppen maken knutselblog

DIY Dimwit: Dat kan ik ook! Enveloppen knutselen met Miss Mirjam

Schrijf jij wel eens in je boeken of maak je er ezelsoren in? Vouw je je pockets dubbel of mag er bij jou nog geen vouwtje in de rug komen? Ik hoor bij de laatste categorie. Hier worden boeken met de hoogste eerbied behandeld. Na het lezen is bijna niet te zien dat het ooit aangeraakt is. Ooit leende ik een boek uit en kreeg ik het terug met wijnvlekken… Daar heb ik wel wat traantjes om gelaten. Een ander boek kwam terug met rooklucht erbij. En bedankt! U snapt, mijn boeken worden alleen nog uitgeleend met contract. Waarin verklaard wordt hoe er met boek omgegaan dient te worden.

Maar goed, daar wilde ik het niet over hebben. Er is namelijk een uitzondering. Het kostte wat moeite, ik moest een flinke drempel over, maar er zijn boeken waarin ik scheur en knip. Echt! En ik ben nog fanatiek ook. Ik vond namelijk regelmatig van die prachtige kijkboeken in de kringloop. Coffeetable books avant la lettre, U weet wel. Ik kocht ze altijd wel (stel je voor, ze laten liggen??), bladerde er dan een keer doorheen en verder… Deed ik er niets mee. Ze stonden te verstoffen in de boekenkast.

Maar nu heb ik een doel voor deze boeken. Ik maak er enveloppen van. Want dat doe ik ook graag, post versturen. Super makkelijk (heel prettig, vindt deze dyi dimwit) en lekker snel resultaat. Ook fijn, want over bepaald veel geduld beschik ik helaas niet.

 

zelf enveloppen maken knutselblog

 

Hoe ik dat doe? Easy peasy. Ik maak een oude envelop los als voorbeeld. Je kunt ook van die plastic mallen kopen, maar daar doe ik niet aan. Dit is much cheaper en beter voor het milieu. 😉 Dan leg je je voorbeeld op de pagina die je wil gebruiken en je trekt hem over. Knippen, vouwen, plakken en huppekee, daar is je envelop. Helemaal zelfgemaakt!

Nou klinkt dit supermakkelijk en dat is het ook. Minimale inspanning, maximaal resultaat. Afgelopen jaar stuurde ik mijn kerstkaarten met een zelfgeknutselde kerstenvelop en ze verschenen zelfs op Facebook! U snapt dat deze dyi dimwit toch wel flink heeft zitten glimmen. Dat gebeurt niet met een standaardkerstvent of een dertienindozijnhert, hè?

Meteen wel even een disclaimer: er zitten wel een paar dingetjes aan. Je moet wel zorgen dat de foto’s een beetje gunstig op de envelop komen. Zo gebruikte ik een boek over de Oranjes, hartstikke leuk, met allemaal foto’s uit de jaren ’70, lekker retro. Maar ook met foto’s van nu. Zo gebruikte ik een foto van Queen Max. Alleen zat de foto wat ongunstig op de pagina. En daardoor waren op de envelop alleen haar boobs te zien… Vond ik toch wat minder. Gelukkig zaten er nog een paar honderd pagina’s in het boek, nieuwe ronden, nieuwe kansen!

En dan nog een nadeel: er kan zomaar een nieuwe verslaving op de loer liggen. Ik heb een aparte plank in mijn boekenkast moeten inrichten voor deze knutselboeken. Dat U het even weet. Kortom: knutsel met mate!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

9 Comments

 • pieta janssen van elst

  17 maart 2016 at 09:02

  Post met een mooie eigen geknutselde omslag mocht ik met Valentijn van Mirjam ontvangen en moest gelijk aan de bewaarde brieven van mijn dochter denken die zij in haar studietijd vanuit het verre buitenland naar haar mama zond! Gebrek aan duiten, nog geen social media of internet, deden een beroep op haar creatief brein! 25 jaar later heb ik nog alles brieven die de mooiste enveloppen hebben en met liefde gemaakt zijn! Dus Mirjam, bedankt voor je teken van liefde! Xp

  Beantwoorden
 • greet

  17 maart 2016 at 12:51

  Jaaa, leuk! 25 jaar terug maakte ik die enveloppen ook al…ik had toen zelf een mal gemaakt, van een oude kartonnen doos, waar laarzen in hadden gezetten. Stevig genoeg om honderden malen te gebruiken. En ach, als de mal stuk is, maak je zo weer een nieuwe.

  Groet,Greet

  Beantwoorden
 • Susan

  18 maart 2016 at 15:11

  Oh ja leukkk zelf floppen maken. Mijn floppen worden ook met liefde bewaard zie ik wel eens bij de geadresseerden ;). Ik maak ze van kinderboeken ‘super groot lees- en speelboek’ heerlijk dik boek met kleurrijke prints voor €0,50 gekocht of zo. Binnenkort weer eens aan de slag want ze zijn op al die leuke enveloppen. Dikke knuffels van Susan

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren