Pagina's

Sons and Lovers door D.H. Lawrence

Kringloop Curiosa: Sons and Lovers door D.H. Lawrence

Sons and Lovers door D.H. Lawrence

Ik voel mij zwaar genept beste mensen. Want ook al ziet dit exemplaar van D.H. Lawrence’s Sons and Lovers er behoorlijk vintage uit, het stamt gewoon uit 1992. Het was natuurlijk best lief dat manlief het voor mij meenam uit de kringloop “voor de verzameling” en lelijk is het boek natuurlijk ook niet, maar het is niet een hele mooie oude editie van minstens 50 jaar oud. Ik heb het dan ook nog niet gelezen. Ter verdediging, de originele eigenaar lijkt het boek ook nooit open te hebben geslagen, de rug kraakt en de bladzijden zijn maagdelijk wit.

Is het wel de moeite waard dan om te lezen? Tja, ik vond Lady Chatterly’s Lover wel erg mooi. Jolanda ging zelfs zo ver om het op te nemen in onze Ogma Valentijnsspecial, daar kom je niet zo maar in te staan hoor, in onze Top Lijstjes 😉 Maar waar gaat Sons and Lovers eigenlijk over? Mevrouw Morel heeft een slecht huwelijk en richt zich daarom volledig op haar zonen, voornamelijk op William. Als William naar Londen vertrekt om daar te werken en vervolgens al jong sterft is haar hart gebroken. Pas als haar andere zoon Paul ook bijna sterft heeft zij weer oog voor hem. Een beetje te veel waarschijnlijk want de relatie tussen moeder en zoon is zo op elkaar gericht dat de liefdesrelaties van Paul op niks uitlopen.

Of fijn, een moedercomplex en een hoop ongezonde relatiedrama’s. Op zich niet vreemd als je het levensverhaal van Lawrence leest en Sons and Lovers bevat veel auto-biografische elementen.  Toch denk ik dat ik voorlopig nog wel leukere boeken op mijn leesstapeltje heb liggen. Of kan één van jullie mij misschien overtuigen om dit meesterwerk van Lawrence (want het staat toch niet voor niets enorm hoog in de lijst van beste boeken aller tijden?) toch eens een kans te geven?

Heb je zelf een bijzonder vintage boek en wil je daar graag wat over vertellen, mail dan naar contact@ogma.nu!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

 • Anoniem

  13 maart 2016 at 09:34

  Jazeker lezenswaardig. Het is een misvatting dat alleen verhalen over verknipte relaties tussen liefdespartners de moeite waard zijn. Het verhaal over de impact van een ongelukkig huwelijk op de generatie erna is actueel als altijd. En Lawrence beschrijft het op zijn eigen onovertroffen wijze.

  Beantwoorden
 • Mrs. T.

  13 maart 2016 at 15:20

  Ik heb een paar heel oude boeken van Arendsoog. Zijn nog van mijn moeder geweest. het verhaal erbij is dat mijn oma voor sinterklaas 10 kilometer naar de boekhandel liep, een boek van Arendsoog kocht, de kinderen het boek allemaal heel snel en heeeeeeeel voorzichtig liet lezen en het dan nog een keer ging ruilen omdat ‘ze het al gelezen hadden’. 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren