Pagina's

Haal de Vroedvrouw Jennifer Worth

Haal de Vroedvrouw – Jennifer Worth

Het is 1950 als de 22-jarige Jennifer Worth als vroedvrouw komt werken bij de nonnen van Nonnatus House, een kloosterorde die al sinds 1870 actief is in de Londense docklands. Het is een plek waar behalve de politie en de bewoners niemand durft te komen: bordelen, straatbendes en alcoholisten tussen de gebombardeerde huizen. Kinderen worden geboren onder erbarmelijke omstandigheden in huizen zonder elektriciteit en veelal zonder stromend water. Geen gemakkelijke omgeving om in te werken, maar naast deze hardheid en onvermijdelijke drama’s ervaart Jennifer Worth onverwachte vriendelijkheid en begrip, altijd vergezeld van een grote dosis Cockney-humor.

 

Haal de Vroedvrouw Jennifer Worth

 

BBC does it best. Zo is bijvoorbeeld The Great British Bake Off honderd keer beter dan Heel Holland Bakt, en dan heb ik het nog over een van de betere Nederlandse bewerkingen van BBC programma’s. Als ik ziek ben is er niks zo heerlijk dan de hele ochtend voor de BBC hangen; Cash in the Attick, Homes under the Hammer, Escape to the Country, wie knapt er niet van op? Dan de humor, Miranda en de dames van Absolutely Fabulous zijn mijn helden. Voor wie me niet geloofd, hier het bewijs; mijn 18 jarige ik met mijn beste vriendin, verkleed als Patsy en Eddy.

Absolutely Fabulous cosplay

The Young Ones, Blackadder, Doctor Who, en natuurlijk de historische drama’s. Waaronder Call the Midwife. Ik was meteen verliefd en heb de serie verslonden, uiteraard is Chummy mijn favoriet. Toen ik zag dat de serie was gebaseerd op boeken met memoires deed de compulsieve lezer in mij een vreugdedansje. Binnen twee weken had ik alle boeken van Jennifer Worth uit.

Jenny staat een grote schok te wachten als in het arme East End gaat werken als vroedvrouw. Pas afgestudeerd en op de vlucht voor een onmogelijke liefde, leert ze de vrouwen van Poplar kennen. Hardwerkende vrouwen die het beste maken van de slechte huisvestiging en de oneindige stroom kinderen die ze baren. En de nog minder fortuinlijken zoals het Ierse meisje van 15 dat naar Londen reist, op de vlucht voor haar stiefvader en alcoholische moeder. Al snel valt ze in handen van een pooier en wordt ze gedwongen zich te prostitueren. Als ze ontdekt dat ze zwanger is ontsnapt ze aan het bordeel, doodsbang voor een gedwongen abortus op de keukentafel. Ze wordt opgenomen in een liefdadigheidsinstelling voor prostituees die uit het leven willen stappen, maar ze stort volledig in als na de bevalling haar kind van haar wordt afgenomen. Maar er zijn ook de mooie verhalen, van bevallingen die goed aflopen, kindjes die welkom zijn en van de dubieuze handeltjes van klusjesman Fred.

Brenda straalde me tegemoet. Haar gezicht was eigenaardig, met een vreemd gevormde onderkaak, maar ze keek blij en vol verwachting. Ze wist dat haar kind met een keizersnede ter wereld zou moeten komen, maar dat deerde haar niet. Ze zou een baby’tje krijgen en deze keer zou het blijven leven. Dat was het enige wat telde voor haar en ze was de zusters, het ziekenhuis, de artsen en alle anderen intens dankbaar. En ze was opgetogen over de National Health Service en die fantastische mensen die ervoor hadden gezorgd dat alles gratis was. Brenda’s verloskundige geschiedenis was tragisch. Ze was jong getrouwd en in de jaren veertig vier keer zwanger geworden, maar al haar baby’s waren gestorven. De tragedie voor een vrouw met rachitis is dat haar bekken, net als de andere botten, vervormd is en de baby er niet of alleen met veel moeite door kan. Brenda had vier langdurige bevallingen doorgemaakt, waarbij de baby vast was komen te zitten en was overleden. Ze had geluk dat ze zelf nog leefde, want vroeger stierven veel vrouwen met rachitis in het kraambed.

Tijdens het lezen werd ik overspoeld door een gevoel van dankbaarheid dat ik in 2008 heb mogen bevallen. Dat ik in een huis woon met meer dan twee kamers, met koud en warm stromend water en een wc helemaal voor mijzelf alleen (nou goed dan, de rest van het gezin mag er ook gebruik van maken). Dat ik het geluk heb gehad om in een tijd op te groeien waarin anticonceptie de normaalste zaak van de wereld is. Want die ene mevrouw in het boek kreeg maar liefst 25 baby’s, 25!!!!!!! Ik heb er twee en daar word ik af en toe al psychotisch van. Het verhaal van mevrouw Jenkins en het armenhuis heeft me tot tranen geroerd, verschrikkelijk, wat een leed. Maar er is meer dan leed en erbarmelijke omstandigheden. Er is ook het geluk na een goed verlopen bevalling en het plezier in kleine dingen en de vrienden die Jenny maakt in de East End. Zowel de boeken als de serie geven zo’n heerlijk warm gevoel van binnen dat herlezen en -kijken gewoon een feestje zijn. Waarschuwing, niet lezen als je binnenkort een bevalling voor de boeg hebt!

De schrijfster:

Jennifer Worth was een vroedvrouw, verpleegster en musicus. Op latere leeftijd schreef zij haar memoires over haar tijd als verpleegster en vroedvrouw in de East End. In 2002 kwam Call the Midwife voor het eerst uit, maar het werd pas bij de heruitgave in 2007 een bestseller. De Nederlandse vertaling volgde pas nadat de BBC een succesvolle serie maakte van de memoires. Jennifer Worth overleed helaas kort voordat de eerste aflevering van de BBC serie werd uitgezonden, ze was nauw betrokken bij de productie. 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

  • Jolanda

    12 maart 2016 at 08:00

    Oh ja, het liefst keek ik alleen maar Britse tv! Zooooo veel beter dan onze nederlandse troep.
    Bij Call the midwife heb ik net serie 4 verslonden, bij gebrek aan vervolg moest ik de boeken maar eens gaan lezen dan!

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren