Pagina's

De Stilte van de Hel

De Stilte van de Hel – Cody McFadyen

Smoky Barrett is een jonge, maar ervaren FBI agente die de leiding heeft over CASMIRC, een speciale eenheid die zich bezighoudt met onderzoek naar seriemoordenaars. Ze is tijdelijk met verlof nadat haar man en dochtertje zijn vermoord door de man achter wie zij aanzat. Met behulp van een psychiater probeert Smoky dit trauma te verwerken, maar ze heeft nog een lange weg te gaan. Dan wordt het ontzielde lichaam gevonden van Annie, Smoky´s beste vriendin van vroeger. Smoky neemt de moordzaak op zich en ontfermt zich tegelijkertijd over Annies tienjarige dochter Bonnie. Wanneer de moordenaar contact met Smoky opneemt wordt de zaak nog persoonlijker.

 

De Stilte van de Hel

 

Ik hou van eng, heel erg eng. Monsters, vampiers en zombies zijn bijvoorbeeld best eng, maar ze bestaan niet echt. Mensen als Hannibal, zoals verzonnen door Thomas Harris, die zijn wél echt en super eng! Zo heb ik een terugkerende droom waarin Hannibal probeert mijn huis binnen te komen terwijl ik manisch alle ramen en deuren vergrendel, maar zodra ik aan de voorkant een raam dicht heb getimmerd, schiet er aan de achterkant weer een deur open. En toch doorlezen hè. Er is vast een of ander psychologisch onderzoek dat de fascinatie voor horror en andere morbide zaken verklaard. Jammer genoeg durf ik dankzij Hannibal niet meer naar de psycholoog. Verder functioneer ik overigens prima in de maatschappij, martel ik geen huisdieren of kinderen en ben ik gewoon heel erg saai. Oh wacht, dat zeggen de buren van de psychopaat ook altijd als uitkomt wat hij/zij heeft uitgespookt!!!

Smokey Barrett, een FBI agente, is met verlof en staat voor een moeilijke keuze; zelfmoord of verder gaan met haar leven. Zes maanden daarvoor is Joseph Sands haar huis binnengeslopen, vermoorde haar man en kind en heeft Smokey gemarteld, verkracht en verminkt. Samen met haar psychiater probeert ze zichzelf weer bij elkaar te rapen, maar ze is één grote puinhoop. Ze zoekt weer contact met haar collega’s van de FBI, een hecht team dat zich richt op seriemoordenaars. Al snel na de eerste hereniging komt het bericht binnen dat Smokey’s beste vriendin, Annie, is vermoord. Annie’s dochter Bonnie is getuige van de moord, maar zij heeft drie dagen aan het stoffelijke overschot van haar moeder vastgebonden gezeten en is zo getraumatiseerd dat ze niet meer kan praten. Als peetmoeder ontfermd Smokey zich over Bonnie en opent de jacht op de man die zich Jack Jr. noemt, een zelfverklaard nazaat van Jack the Ripper.

Mijn eigen verblijf in het ziekenhuis vormt een surreële herinnering. Een periode van intense, lichamelijke pijn en de hartstochtelijke wens te mogen sterven. Een periode van dagenlang niet slapen, totdat ik van uitputting het bewustzijn verloor. Een periode van in het donker naar het plafond liggen staren, terwijl om me heen apparaten zoemden en de schoenen van de verpleegster klonken als castagnetten in een nachtmerrie. Een periode van luisteren naar mijn eigen ziel, het holle, ruisende geluid dat je ook hoort wanneer je een zeeschelp tegen je oor houdt.

Cody McFadyen is duidelijk een film noir fan, de interne dialogen van Smokey galmen in mijn hoofd na als die van een grote, donkere, ruwe-bolster-blanke-pit detective, met fedora en lange jas. Uiteraard met een stem gekleurd door whisky en sigaretten. Alleen is Smokey een jonge, kleine vrouw die ondanks haar verminkingen toch nog mooi is. Net zoals alle vrouwen in dit boek bloedmooi zijn, er wonen in Californië blijkbaar alleen modellen. Smokey bezit ook over bovennatuurlijke krachten! Als zij in haar blootje achter de psychopaat aangaat die haar net urenlang heeft gemarteld en verkracht krijgt zij het voor elkaar om maar liefst 4 patroonhouders op hem leeg te schieten. Er past er toch maar eentje tegelijk op een pistool? Waar heeft ze de andere drie vandaan getoverd of liep ze op haar gemak naar de kast om er nog een paar te pakken? Een half jaar na haar traumatische ervaring duikt ze vrolijk en zonder schuldgevoelens in bed met een man die slechts een pagina daarvoor is geïntroduceerd. Hoewel ik het haar zeker gun heb ik het idee dat de meeste vrouwen daar toch nog niet aan toe zouden zijn. En dan de naam, Smokey Barrett… Kortom, alle elementen voor een slechte thriller zijn aanwezig. En toch heb ik ‘De Stilte van de Hel’ van begin tot eind verslonden. Wat een page turner! Precies zoals ik mijn psychopaten graag zie, super intelligent en zwaar gestoord, met een vleugje Jack the Ripper. Een keiharde thriller met veel bloederige details, dus alleen voor mensen met een sterke maag.

De schrijver:

Cody McFadyen is een Amerikaanse schrijver die blijkbaar erg populair is in Duitsland, want de enige site waar ik wat informatie over hem kan vinden is een Duitse wiki pagina. De Stilte van de Hel verscheen in 2006 waarna er nog drie delen volgden over FBI agente Smokey Barrett. Deel 5 is echter alleen in het Duits verschenen, dit was in 2013. Verder is er niks meer van hem vernomen. Het is een beetje zoeken naar de Smokey Barrett serie, maar tweedehands, als e-pub en in de bibliotheek moet het lukken. 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

 • Mirjam

  5 maart 2016 at 11:37

  Ik ken Smokey! Ik heb een van de andere boeken over haar gelezen, dat was een stuk realistischer. Inderdaad, geen hoogstaande literatuur, maar het leest als een trein! Echt een boek voor een druilerige zondag: alles aan de kant, lezen. Heerlijk.

  Beantwoorden
 • Nicole

  5 maart 2016 at 13:18

  heb hem heel wat jaar terug gelezen (dat moet al bijna weer 10 jaar terug zijn denk ik :O ), het eerste boek ooit dat ik in het engels las. vond het zo’n goed boek!
  achteraf gezien vraag ik me wel eens af of het echt zo goed was of gewoon het juiste boek op het juiste moment. heb het nog niet durven herlezen, maar zou dat toch eens moeten doen.
  (heb overigens boek2,3&4 ook gelezen, ook die vond ik goed, maar ook hiervoor geld het bovengenoemde..)

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren