Pagina’s

Tweedehands boekwinkel Books4Life in Groningen

Books 4 Life Groningen: Een bezoekje meer dan waard!

Het is bijna twintig jaar geleden dat ik als medewerker en presentatrice van een obscuur alternatief muziekprogramma op de lokale radio regelmatig naar de plaatselijke poptempel toog. Een zware bandrecorder met een verrassend professioneel uitziende microfoon meezeulend, interviewde ik hier als 18 jarige o.a. doorgesnoven leden van een hardcorebandje uit New York, een hese maar erg vriendelijke hanekam van een Britse punkband en – het hoogtepunt van mijn interviewroem- de Heideroosjes. Elke keer deed ik dit met klamme handjes en een wee, misselijk gevoel in de maag, want wat was ik altijd zenuwachtig!

Inmiddels zijn we een kleine twintig jaar verder en ben ik naast mijn normale bezigheden als docent en schrijver, ook medewerker van dit bijzonder boeiende boekenblog, en in die hoedanigheid stofte ik mijn interviewvaardigheden af om opnieuw mensen te bevragen. Dit keer niet over muziek, maar boeken. Waar doe je dat? Nou in een boekwinkel bijvoorbeeld! Een tweedehands boekwinkel in dit geval. Toen ik in de winkel aan kwam zocht ik eerst wat boeken voor mezelf uit – mixing business with pleasure noemen ze dat in Engelstalige landen- voor ik over ging tot interviewen. Toen ik dit wilde doen, merkte ik tot mijn verbazing hetzelfde weeïg gevoel van weleer op: zenuwen. Deze verdwenen echter als sneeuw voor de zon tijdens het prettige gesprek met Harry en Martin van de sympathieke boekwinkel Books 4 Life in studentenstad Groningen.

 

Tweedehands boekwinkel Books4Life in Groningen

 

Books 4 Life (B4L) is een tweedehands boekwinkelketen met een bijzonder concept. Mensen kunnen hun oude boeken bij de winkels kwijt en B4L verkoopt deze, waarbij de opbrengst naar goede doelen gaat. Er zijn vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Tilburg, Maastricht, Nijmegen, Utrecht en een in Groningen; recht tegenover de leukste middelbare school van Nederland. Op weg van de bus naar die school (want daar werk ik toevallig) loop ik zo’n zes keer per week langs de etalages, en heb ik heel wat cadeautjes en persoonlijke juweeltjes mee naar huis genomen. Tijd dus om wat meer te weten te komen over deze aantrekkelijke winkel.

Ik was als eerste benieuwd naar die goede doelen. Martin en Harry vertellen:

We steunen met de opbrengst twee vaste goede doelen; Oxfam Novib en Amnesty International. Daarnaast steunen we ook kleinschalige kleinere goede doelen, die elk jaar wisselen. Het streven is om een zo klein mogelijk deel van de opbrengst te besteden aan kosten, en het grootste deel van de opbrengst te doneren. Om deze reden hebben we geen betaalde krachten in de winkel, maar werken we alleen met vrijwilligers. Van het deel dat we doneren gaat de helft naar Oxfam Novib en Amnesty, de andere helft wordt onder kleinere doelen verdeeld.’

Ik wilde graag weten wat voor doelen dit dan zijn en hoe dit in z’n werk gaat.

Iedereen kan een goed doel aandragen. Dit kunnen particuliere initiatieven zijn, of kleinschalige hulporganisaties. Je kunt denken aan onderwijsprojecten in Cambodja, of landbouwprojecten in India, maar ook lokale projecten die meehelpen aan armoedebestrijding. Vervolgens kan er gestemd worden op deze goede doelen. Degene met de meeste stemmen krijgt het meeste geld. Vrijwilligers én klanten kunnen in de winkel stemmen. Vrijwilligers vanuit hun functie en klanten krijgen stemrecht als zij één of meerdere boeken kopen. Zij kunnen echter meerdere keren stemmen indien ze meerdere keren een aankoop doen in onze winkel.’

Op deze manier wordt dus bepaald hoe het geld verdeeld wordt, en alles is te volgen op de site. Ik zie buiten ook altijd een bak staan met gratis boeken en een lijst met welke boeken ze helaas niet kunnen accepteren. Vandaar dat ik ook graag wilde weten op welke manier ze de ingebrachte boeken schiften, en hoe ze de prijzen bepalen.

 

Tweedehands boekwinkel Books4Life in Groningen

 

Soms gaat het om netheid. Afgeschreven biebboeken bijvoorbeeld zijn niet netjes genoeg. Volledig kapot gelezen boeken evenmin, het oog wil ook wat immers. Daarnaast gaat het om wat we in de winkel willen aanbieden. Bouquetreeksen, sexboekjes of boeken met gedateerde informatie bijvoorbeeld niet. We kijken ernaar en stellen onszelf de vraag: “Wil iemand dit nog hebben?” Bij bovenstaande voorbeelden, of bij oude, stoffige en versleten boeken is het antwoord dan nee, bij de meeste andere ja.”

Wat betreft het bepalen van de prijs krijg ik van Martin een prijsindicatielijst te zien. Hierop is duidelijk te lezen welke boeken niet geaccepteerd worden, welke wel geaccepteerd worden, maar gratis weggegeven worden. Dit gebeurt in de bakken voor de winkel die ik al noemde, maar ook op andere manieren. Zo staat B4L regelmatig op boekenmarkten om te verkopen, maar ook om boeken weg te geven. B4L geeft al een paar jaar gratis boeken weg op de afsluitende zondag (Noorderzondag) van het Noorderzon Festival. Kijk, daar gaat mijn lezershartje nou sneller van kloppen! Vervolgens loopt het in de lijst op: Voor boeken in iets mindere conditie 0,50, bepaalde andere boeken 1 euro, zo oplopend naar maximaal 10 euro. Persoonlijk heb ik bij Books 4 Life verschillende malen een tas vol boeken mee naar huis genomen (moeite met keuzes maken, dan krijg je dat) voor minder dan 20 euro en zelfs wel minder dan 10 euro. Elke keer sta ik weer verbaasd van het fijne aanbod en de nog prettiger prijs. (Maar laat ik dat niet te hard roepen, voor je het weet wordt zo’n prijsindicatielijst aangepast… Niks aan doen, hoor jongens. Prima prijzen.)

 

Tweedehands boekwinkel Books4Life in Groningen

 

Er is nog veel meer te vertellen over dit leuke boekwinkeltje, vandaar dat er volgende week een tweede deel van dit interview te lezen valt. Hierin vertellen Martin en Harry van Books4Life over hun eigen voorkeur, en krijg je een paar interessante boekentips.

Edit: Helaas heeft Books4Life haar deuren in juni tijdelijk moeten sluiten omdat de huur van het pand is opgezegd. Ze zijn druk op zoek naar een nieuwe locatie zodat ze weer verder kunnen gaan met het verkopen van mooie boeken voor een goed doel. Kijk op hun website voor de actuele stand van zaken.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren