Pagina’s

In de bibliotheek

10 Manieren om goedkoop je boekenkast te vullen

Eerlijk is eerlijk, wij van WC Eend Ogma zien het liefst dat jullie (tweedehands of e-) boeken (maar vooral ook je vaatwasser, koelkast, wasmachine, laptop en andere hele dure dingen) via de links en advertenties op onze site bij Bol bestellen. Wij verdienen dan ook een beetje geld, komen misschien uit de kosten en in het allerbeste scenario kan ik de bloggers met iets anders betalen dan Tony Chocolonely.

Maar wij zijn ook het blog van de little free libraries, de kringloopwinkels en de real life boekenjacht naar tweedehands schatten. Het liefst veel boek voor weinig! Wat zijn nu de beste plekken voor een blutte boekenjunk om aan zijn/haar fix te komen? Hier zijn de 10 manieren om goedkoop je boekenkast te vullen!

 

In de bibliotheek

In de bibliotheek

 

1 De goeie, ouwe bibliotheek

Voor het eerst in jaren heb ik even geen abonnement, omdat ik vond dat ik eerst maar eens alles uit mijn immer uitpuilende kasten moest lezen. Who am I kidding. Ik heb spijt! Gelukkig zijn de kinderen nog wel lid en het is één van onze favoriete gezinsuitjes. Hier in Drachten komt de bieb met een ingebouwde vestiging van Doppio Espresso, dus wel extra verleidelijk! Al mag je jezelf na een fikse bespaarronde natuurlijk ook gewoon verwennen. Bovendien mag je het leed wel een beetje verzachten dat al die mooie boeken helaas ook weer een keertje terug moet brengen.

2 Natuurlijk de little free library, de mini biebs, de kleine gratis bibliotheekjes

Met eindelijk een vestiging in mijn home town en straks natuurlijk mijn eigen mini bieb pal voor de deur zal ik niet snel zonder leesvoer komen te zitten. Wil je weten of er bij jou in de buurt ook een te vinden is, kijk dan even op deze site of zoek op Facebook eens op “minibieb” of “little free library”.

3 Kringloopwinkels

Ik kan het niet, met lege handen mijn favoriete kringloopwinkel verlaten. Alle boeken 1 euro, stripboeken 50 cent en hoe groter de stapel boeken, hoe groter de kans is dat er bij de kassa een leuk prijsje van wordt gemaakt. Daar sponsor ik dan ook nog eens een goed doel mee, sterker nog, ik denk dat ik dat goede doel eigenhandig in stand houd.

4 Marktplaats

Ik vind Marktplaats iets voor de gerichte zoekacties. Voor als je op zoek bent naar dat ene, specifieke boek dat je nu eenmaal MOET hebben. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat als je de verzendkosten er bij rekent je alsnog op de prijs van een nieuw boek terecht komt. Als je een grote stapel bij dezelfde verkoper kunt kopen wordt het al weer voordeliger natuurlijk, misschien valt er dan een leuke prijs af te spreken. Zoeken kan in ieder geval altijd, wie weet ligt je droomboek wel drie straten verderop te verstoffen op een zolder.

5 Ruilen of kopen via Facebook groepen

Ik heb hier eigenlijk nog helemaal geen ervaring mee, ook al ben ik wel lid van een aantal groepen. Zoals deze en deze. Wie kan ons er meer over vertellen?

6 Rommelmarkten

En dan met name koningsdag! Serieus, soms zou ik willen dat ik een boodschappenkar mee had genomen. Vorig jaar kocht ik niet alleen boeken, maar ook wat leuke Harry Potter merchandise voor mijn dochter. Weet je wat, ik denk dat ik dit keer gewoon een boodschappenkar bij de Appie in het centrum ga halen, wie weet haal ik de krant nog wel als nieuwe dorpsgek.

7 Boekenmarkten

Er is hier in het dorp elk jaar een paar keer boekenmarkt, dus ik hoef er niet ver voor weg, maar de boekenmarkt in Deventer staat toch wel erg hoog op mijn bucket list hoor. Bescheiden bucket list heb ik hè, dat komt door mijn vliegangst. Exotische bestemmingen aan de andere kant van de wereld zijn aan mij niet besteed. Gelukkig is er dichtbij huis ook genoeg moois te vinden, een boekenmarkt in Deventer dus, of een mooie boekwinkel in Maastricht.

8 Tweedehands boekwinkels

Ik heb een heel erg zwaar leven. Er is namelijk geen tweedehands boekwinkel in Drachten en ik moet me dus behelpen met de bovenstaande opties. Of een dagje uit plannen naar Groningen of Leeuwarden. Erg hè? Zijn er praatgroepen voor? Nee? Dan ga ik maar een therapeutische cappuccino halen bij de bibliotheek.

9 Ruilen!

Jolanda en ik hebben elkaar altijd wat te geven als we afspreken. Niet zelden gaat het dan om een boodschappen shopper vol met boeken en historische tijdschriften. Als je denkt dat wij elkaar dan niet zo vaak zien dan heb je het mis!

10 Verjaardagen

Serieus, waarom ben ik niet vaker jarig? Met mijn Bol verlanglijst kan ik wel 100 verjaardagen vullen, maar ik heb er met een beetje mazzel nog maar 50 te gaan. Bij deze, ik ben vanaf nu vier keer per jaar jarig!

Waar kopen jullie het liefst je boeken? Hebben jullie misschien leuke adresjes die je wilt delen?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

 • Jantine

  29 februari 2016 at 08:36

  Het boekenfestijn (op verschillende plekken in het land wel een keer) is ook altijd erg fijn 🙂 Ik heb er al een paar keer Engelse klassiekers gehaald, voor 1 of 2 euro per stuk bijvoorbeeld. En tja, bij mij zijn de bibliotheek en de boekenkasten van de kringloopwinkel ook plekken waar ik erg veel kom!

  Beantwoorden
 • Wieneke

  29 februari 2016 at 09:41

  Aan mij heb je niks als het op het kopen van boeken aankomt. Ik ben als sinds mijn zesde jaar lid van een bibliotheek (niet dezelfde, want 40 x verhuisd). Maar ik was vaak al lid van de nieuwe bieb als de verhuiswagen nog voor de deur stond. Heel belangrijk dus om toegang tot boeken te hebben. Tegenwoordig kan ik alles – ook de allernieuwste uitgaven – on line bestellen bij de bieb. Nu ook boeken voor de e-reader. Als ik wel eens een echt boek cadeau krijg, dan geef ik het vaak meteen na lezing door aan anderen. Bij de Kringloop heb ik nog nooit iets interessants gevonden en op Boekwinkeltjes heb ik voor mijn man wel eens wat te pakken gekregen. Ik ben wel heel blij met boekentips uit blogland. Zelf geef ik daar ook wel mijn mening over wat ik gelezen heb. Hoe dan ook: zonder boeken kan ik niet.

  Beantwoorden
 • Jolanda

  29 februari 2016 at 09:59

  Onze bieb heeft jaarlijks een boekenverkoop, en dit weekend heeft vooral mijn zoon zijn slag kunnen slaan: 7 boeken! Manlief vond er 2 en ik 1. Toch leuk voor een tientje samen. Ik vind alleen die oude bieb-boeken niet zo mooi in de kast staan, met die niet-verwijderbare stickers, maar ach, uiteindelijk gaat het om het lezen ervan.
  Bij ons op de markt in Weert staat een tweedehands boekenkraam. Daar neus ik ook elk weekend even. Het aanbod wisselt niet sterk en een boek kost toch al gauw nog 5 a 6 euro dus daar koop ik alleen als er echt iets interessants tussenstaat.
  De kringloop-winkels hebben hier niet zo veel, maar ik was afgelopen zomer in Utrecht en bij de kringloop-winkel aan de gracht heb je daar echt een waar boeken-walhalla!

  Beantwoorden
 • Anoniem

  29 februari 2016 at 22:18

  Bij catawiki verkopen ze ook boeken, maar niet voor weinig geld . Ik zag laatst een pagina uit een getijdenboek, 1505. En een tig delige leder gebonden Sir Walter scott. Dan kwijl ik wel, al weet ik dat ik allergisch ga uitslaan van het stof.

  Wonen jullie nu te D Tineke? Ik meende te L? Daar heb ik je nog ns getroffen op een kledingruil

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren