Pagina’s

Boeken over zelfvoorzienend leven

In case of zombie apocalypse

Diep in mij (nou ja, misschien niet zo heel erg diep) schuilt een doomsday prepper. Komt dat omdat ik graag post apocalyptische verhalen lees? Of lees ik ze graag omdat ik een geboren prepper ben? Geen idee! Ik ben een beetje een control freak en dat gaat natuurlijk hartstikke leuk samen met op alles voorbereid zijn. Gelukkig heb ik ook nog een fikse dosis gezond verstand man die de rem er goed op kan zetten, anders konden we tussen de potten rode kool onze kinderen niet meer terugvinden. De gekte beleefde zijn hoogtepunt toen ik zwanger was van onze jongste dochter. We keken naar The Walking Dead en in combinatie met gierende hormonen leverde dit een indrukwekkende noodvoorraad en een flinke stapel boeken op.

 

Boeken over zelfvoorzienend leven

 

Boeken over zelfvoorzienend leven, moestuinieren, kruidenleer, EHBO en klusboeken. Laten we eerlijk zijn, boeken zijn nooit een waste of space en deze kennis komt altijd van pas. Verder verzamelde ik een leuke collectie boeken over preppen, survival en noodsituaties voor mijn e-reader. Die e-reader kan ik dan weer opladen met een zonnecellader, zo eentje die je aan een rugzak kunt hangen. Heel duurzaam, maar bovenal, wat er ook gebeurt, zolang er nog een sprankje zon te vinden is, kan ik lezen! Toen ik in zwangere toestand tijdens slapeloze nachten in mijn hoofd lijstjes aan het maken was van noodzakelijke items als we op de vlucht moesten voor zombies, stond de reader dan ook ergens bovenaan. Want in een verwoeste maatschappij zal internet en Netflix wel snel ophouden te bestaan, wat rest ons dan nog voor familie vermaak voor ‘s avonds bij het kampvuur? Aangezien ik niet kan handwerken en Monopoly zo veel ruimte inneemt, is het enige juiste antwoord lezen. Nou ja, ik kan nog wel wat verzinnen, maar mijn ouders lezen mee weet je….

De grote vraag is dan alleen, welke boeken wil je altijd bij je houden om tot het einde der tijden te herlezen in een dystopische, post apocalyptische maatschappij? Gelukkig passen er heel veel boeken op mijn Sony dus hoef ik niet al te veel hartverscheurende keuzes te maken. Jullie krijgen van mij de shortlist, verdeeld in twee categoriën, want ik ga uit van het feit dat ik fijn met mijn gezinnetje elke rampspoed overleef, ik ben tenslotte een positief mens!

 • Uiteraard de klassiekers van Annie M.G. Schmidt; Pluk, Otje en Jip & Janneke
 • Ronja de Roversdochter, Pipi Langkous en De Kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren
 • Een selectie van het werk van Thea Beckman. De kinderen van Moeder Aarde zou in dit geval erg toepasselijk zijn!
 • Het oneindige verhaal van Michael Ende
 • Heksenkind en Juniper van Monica Furlong
 • Verhalen van de Tweelingbroers, De brief voor de Koning en De Zevensprong van Tonke Dragt
 • En voor als ze wat ouder worden De Grijze Jager serie

Voor het volwassen vermaak is de lijst al wat langer. Ik las zelf ook al vrij jong grote-mensen-boeken en ik ga er voor het gemak even van uit dat in dit worst case scenario mijn arme bloedjes wat sneller volwassen zullen worden.

 • The Century Trilogy, Pillars of the Earth en World without End van Ken Follett
 • ALLES! van Robin Hobb en David Eddings
 • Een fijne Stephen King selectie (“Nee, ook álles!” wordt er hier luidkeels geroepen door manlief)
 • Mijn favorieten van Jane Austen en de Brönte zusjes
 • De Boekendief van Markus Zusak
 • Weer een ALLES, ditmaal van J.K. Rowling
 • To Kill a Mockingbird van Harper Lee
 • The Crimson Petal and the White van Michel Faber
 • The Witching Hour trilogy van Anne Rice
 • Longbourn van Jo Baker
 • Lord of the Flies van William Golding
 • The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood
 • Call the Midwife van Jennifer Worth
 • en Gone with the Wind van Margaret Mitchell

Alle gekheid op een stokje, dit was natuurlijk een heel omslachtig verhaal bij een lijstje van boeken waar ik niet zonder kan. Maar toch laat ik die prep boeken op mijn e-reader staan, je weet ten slotte maar nooit….

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

11 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren