Pagina's

De Boekendief Markus Zusak

De Boekendief – Markus Zusak

Nazi-Duitsland, 1939. Liesel is negen jaar oud wanneer zij en haar broertje Werner naar een pleeggezin worden gebracht. Werner sterft onderweg en Liesel komt alleen aan bij het oudere echtpaar Hubermann. Als ze bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken en woorden. Liesel leert met hulp van haar pleegvader lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden…

 

De Boekendief Markus Zusak

 

Een tijd geleden had ik een afspraak in Groningen. Aangezien ik zonder rijbewijs op het openbaar vervoer ben aangewezen en dan de kleinste stukjes een wereldreis kunnen worden, probeer ik er altijd een feestje van te maken, niet moeilijk met een leuke boekenbon op zak. Ik ging ruim op tijd op pad en kwam er tijdens de busrit achter dat de afspraak twee uur later was dan ik in mijn hoofd had. Lekker handig, maar dat gaf me dus nog meer feesttijd in prachtig Groningen. Na een zeer uitgebreide inspectie van kinderboekwinkel Kleine Kapitein koos ik De Boekendief uit. Met nog genoeg tijd over zocht ik de eerste de beste lunchtoko uit, bestelde thee en een broodje en begon te lezen.

Onderweg naar een pleeggezin sterft het broertje van Liesel. Bij zijn graf vindt zij een klein zwart boekje en ondanks het feit dat zij niet kan lezen, neemt zij het boek mee. Alleen en getraumatiseert komt zij aan bij de Hubermanns. Haar pleegvader helpt haar met veel liefde en geduld lezen en van haar nieuwe ouders houden. De honger naar boeken groeit, maar geld om ze te kopen is er niet, dus steelt zij boeken bij verbrandingen en uit het huis van de burgemeester. Liefde voor lezen helpen Liesel en de Joodse onderduiker Max door de moeilijke en verwoestende tijden. Dit alles wordt verteld door de ogen van De Dood waarbij het steeds onduidelijk blijft wie hij zal sparen en wie niet…

Als je er luchthartig over zou doen, zou je kunnen zeggen dat er niet veel meer voor nodig was dan een beetje vuur en wat menselijk geschreeuw. Je zou zeggen dat dat alles was wat Liesel Meminger nodig had om haar tweede gestolen boek in handen te krijgen, ook al rookte het in haar handen. Ook al rookte stak het haar ribben in brand. Het probleem echter, is het volgende: Dit is niet het moment om luchthartig te doen. Dit is niet het moment om maar half te kijken, je even om te draaien of in de pannen te roeren – want toen de boekendief haar tweede boek stal, speelden er niet alleen veel verschillende factoren een rol in haar honger om dit te doen, maar was het stelen zelf ook aanleiding voor de essentie van wat er nog te gebeuren stond.

Ik ben de rest van de dag niet meer gestopt met lezen. Nou goed, op tien minuten na dan voor een gesprek (inderdaad, ik ben de hele dag op pad geweest voor een gesprek van tien minuten, ooit ga ik nog wel eens een rijbewijs halen). Ik werd compleet meegezogen door een prachtig verhaal dat fantastisch is geschreven. Liesel’s honger naar boeken, het effect van boeken op mensen, het feit dat de kant van de gewone Duitse mensen wordt belicht en de liefde tussen Liesel, haar pleegouders en Max maken dit boek bijzonder. Inmiddels ben ik er achter dat de beschrijvende, poetische manier van schrijven vanuit het perspectief van De Dood een flink love it or hate it effect heeft. Vol vuur raadde ik iedereen die ik sprak dit boek aan en leende het veelvuldig uit. Ik kreeg het altijd vrij snel terug omdat mijn slachtoffer het boek óf na de eerste bladzijde al aan de kant smeet óf omdat hij/zij het niet meer neer kon leggen. Ik kan niet voorspellen wie van dit boek gaat houden en wie niet, maar ik blijf wel iedereen vertellen dat het de moeite van het proberen waard is. Volgens de New York Times is dit “Een boek dat je leven kan veranderen” en daar ben ik het volmondig mee eens!

 

De schrijver:

Markus Zusak is een Australische schrijver, heeft zes boeken geschreven en won in 2014 de Margaret Edwards Award voor zijn bijdrage aan de Young Adult literatuur. De inspiratie voor De Boekendief waren de verhalen van zijn ouders, afkomstig uit Duitsland en Oostenrijk, over de Tweede Wereldoorlog. De Boekendief is in meer dan 30 talen vertaald, stond hoog op vele bestsellerlijsten en is in 2013 verfilmd. Het is overal volop te verkrijgen.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

17 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren