Pagina's

 • Home
 • Boekige zaken
 • Tresoar: schatten en geschiedenis diep onder de grond van Leeuwarden
Tresoar de schatkamer van Fryslân

Tresoar: schatten en geschiedenis diep onder de grond van Leeuwarden

Al maanden hing er een krantenknipsel op ons prikbord in de keuken. Het hing daar een beetje zielig te vergelen en om te krullen, maar ik wilde het niet weggooien omdat het uitje dat erop werd aangeraden zo hoog op mijn verlanglijstje stond.

 

Tresoar de schatkamer van Fryslân

 

Als zelfverklaard boekennerd en geschiedenisfreak had ik namelijk mijn zinnen gezet op de rondleiding door de catacomben van Tresoar. Tresoar betekent schat en is ontstaan door een fusie van het Frysk Letterkundich Museum en Dokumentaasjesintrum, de Provinciale en Buma Bibliotheek en het Ryksargyf Fryslân. Dé schatkamer van de Friese geschiedenis met meer dan 30 kilometer aan in Fryslân verschenen kranten en tijdschriften, rechtbankverslagen, foto’s, films, geluidsopnames, de Atlas van Blaeu, bedrijfsarchieven, notariële akten. En vooral ontelbare boeken; oude en nieuwe literatuur, niet alleen Frysk, maar ook exemplaren uit de persoonlijke collectie van Erasmus, kinderboeken, boeken uit de universiteit van Franeker en nog heel veel meer.

Diep onder de grond ronddolen tussen eeuwenoude manuscripten en archieven, neuzen tussen de boeken en documenten van mijn voorouders. Een beetje een Dan Brown verhaal, maar dan in Leeuwarden, tot die proporties was het inmiddels in mijn fantasie uitgegroeid. Zo spannend en mysterieus bleek het natuurlijk niet te zijn, maar evengoed heb ik een fantastische middag gehad. Onze gids zat vol prachtige verhalen en we mochten naar hartenlust rondkijken, aanraken en lezen. Als geboren Anglofiel (de studiekeuze viel dan ook op Engels) begon ik een beetje zwaar te ademen van een enorm boek genaamd The Wedding at Windsor. In 1863 trouwde prins Edward, de oudste zoon van Queen Victoria en Prince Albert met Prinses Alexandra van Denemarken. Hiervan is een uitgebreid verslag gemaakt met prachtige illustraties, gebonden in een mooie rode kaft. Een beetje zoals de koninklijke herinneringsboekjes van tegenwoordig, maar dan zo veel mooier en beter. Het paste alleen niet in mijn tas, ik zal dus terug moeten om het eens uitvoerig te bekijken en lezen. Ik overweeg zelfs om weer te gaan studeren, of om een boek te gaan schrijven zodat ik fijn research kan gaan doen in één van de studiezalen.

Foto’s nemen? Helemaal vergeten, daar had ik het veel te druk voor! Een must voor iedereen die van boeken, geschiedenis en/of Fryslân houdt. De rondleiding “Geheimen ontrafeld” wordt elke laatste donderdag van de maand georganiseerd. De tour start om 14.00 uur en is gratis, na afloop is er koffie en thee. Ik kreeg zelfs nog een mooie informatiemap mee naar huis. Kijk hier voor alle actuele, praktische informatie over rondleidingen door Tresoar.

Geheimen Ontrafeld, de rondleiding door de archieven van Tresoar

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

6 Comments

 • Monique

  23 februari 2016 at 09:19

  Ik deel je enthousiasme, Tineke. Voor onderzoek tbv mijn nog te verschijnen debuutroman ben ik verschillende malen bij Tresoar geweest en heb daar rondgeneusd in onder andere een 70 jaar oud dossier over een arbitragezaak en dagboeken van een opzichter. Ongelooflijk hoe men ook toen al elkaar het leven zuur maakte ;-)) Tresoar heeft maar een groot nadeel: de tijd gaat er zo snel…

  Beantwoorden
 • anoniem

  23 februari 2016 at 09:34

  Tresoar is geweldig. Ook de lezingen die er worden georganiseerd. En weet je, dat boek van Edwin Drood dat je laatst besprak is dus nergens als papieren exemplaar verkrijgbaar in de regionale bieb, behalve daar! Binnenkort maar weer op excursie.

  Beantwoorden
 • Janneke

  24 februari 2016 at 10:24

  Jammer dat dat mijn werkdag is en ik al zoveel vrije dagen heb moeten opnemen dit jaar. Maar ik ga het wel noteren want het lijkt me reuze interessant om daar een middagje rond te neuzen. Ik rijd er bijna wekelijks langs maar wist dit niet.
  Dank je wel voor je tip. En echt genoten dus?! Dan de volgende maand maar weer:-)

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren