Pagina's

The Mystery of Edwin Drood door Charles Dickens

Kringloop Curiosa: The Mystery of Edwin Drood door Charles Dickens

The Mystery of Edwin Drood door Charles Dickens

Charles Dickens, wie kent hem niet. Zelfs al heb je nog nooit een boek van de beste man gelezen, dan heb je waarschijnlijk wel eens een verfilming van zijn werk gezien of iets dat er losjes op is gebaseerd. Voor mijn part A Muppet Christmas Carol (al moet ik daar niet laatdunkend over doen die is briljant). ‘The Mystery of Edwin Drood’ is het laatste boek van Dickens en was ten tijde van zijn overlijden nog niet af. Het einde van dit verhaal is dan ook een groot mysterie en eindigt letterlijk midden in een zin. De frustratie!!!! Tenminste, dat heb ik mij laten vertellen. Ik heb namelijk al aardig wat verhalen van Charles Dickens gelezen en gezien, maar nadat ik manlief heb horen mopperen en pruttelen nadat hij ‘The Mystery of Edwin Drood’ uit had denk ik dat ik deze maar even ongelezen laat.  Een aantal schrijvers hebben een poging gedaan om een waardig Dickensiaans einde te maken voor het verhaal. De meest originele methode die een schrijver heeft gebruikt om dit te doen was in 1873. Thomas James beweerde dat hij door middel van seances de geest van Charles Dickens het boek zelf af heeft laten maken. Sir Arthur Conan Doyle (je weet wel, die van Sherlock Holmes en een ferm gelover in spiritisme) prees deze versie en zodoende is dit einde jarenlang gebruikt in de Verenigde Staten.

The mystery of Edwin Drood

Toch vond ik dat deze uitgave met prachtige illustraties van Sir Luke Fildes niet mocht ontbreken in mijn collectie. En kom op zeg, voor één euro hadden jullie hem toch ook meegenomen? Toch? Maar hoe oud is dit boek eigenlijk? Heb ik wel een écht vintage exemplaar in handen? Fijn hoor, dat ze pas na een bepaald jaartal data van uitgaves in boeken zijn gaan drukken. Uitgeverij Walter J. Black inc heeft ‘The Mystery of Edwin Drood’ voor het eerst uitgeven in 1870, maar ik geloof nooit dat mijn exemplaar al zo oud is, daar is het papier toch echt nog te wit voor. Bovendien staat er ‘Classic Editions’ op de rug en in 1870 was dit boek splinternieuw. Een rondje Google leverde ook niet zo veel op helaas. Kortom, nog meer mysteries rond de whodunnits aller whodunnits, want we weten nog steeds niet whodunnit of wanneer……

Hebben jullie ‘The Mystery of Edwin Drood’ gelezen? Met aangevuld einde of zonder?

Heb je zelf een bijzonder vintage boek en wil je daar graag wat over vertellen, mail dan naar contact@ogma.nu!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

  • Anoniem

    21 februari 2016 at 09:47

    Nooit gelezen en zelfs nooit van gehoord! Ik lees graag Victoriaanse schrijvers. Ook B schrijvers als Thackeray. Daar heeft vileine moment, echt prachtig. Onterecht vergeten, naar mijn mening.
    Naar Edwin Drood ben ik nu wel nieuwsgierig.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren