Pagina's

Vals Licht Joost Zwagerman

Vals Licht – Joost Zwagerman

‘Alles moest geheim blijven. Simon loog tegen familie en vrienden. Hij kon niemand vertellen waar en hoe hij Lizzie Rosenfeld had ontmoet.’ Simon Prins, student Nederlands, raakt gefascineerd door de wereld van de Amsterdamse prostitutie. Hij wil de wetten en geheimen doorgronden van dit ‘schaduwbestaan’. Tot het onvermijdelijke gebeurt: hij raakt verliefd op een van de werkende meisjes.

 

Vals Licht Joost Zwagerman

 

Op de middelbare school las ik voor mijn eindexamen Vals Licht van Joost Zwagerman. Dat mocht van mijn docent, “maar niet meer dan één pulp boek hoor” was zijn instructie. Dus liet ik Ronald Giphart maar even zitten. Ik vraag me af of bijna 17 jaar later Joost Zwagerman door docenten Nederlands nog steeds als pulp wordt gezien. Ik was in ieder geval meteen verkocht en toen ik 8 september het nieuws van de zelfmoord van Joost Zwagerman las, vond ik dat een gepast moment om mijn middelbare school favoriet te herlezen.

Simon Prins is van jongs af aan gefascineerd door de rosse buurt in zijn woonplaats. Op zijn 5e betrapt hij de broer van een klasgenoot nadat deze een peeskamer verlaat. Om zijn hachje te redden bombardeert de broer Simon als hoerenloper en zo blijft hij de rest van zijn schoolcarrière bekend staan. Na zijn verhuizing naar Amsterdam gaat hij naar zijn reputatie leven en spendeert elke cent die hij overhoudt aan prostituees. Totdat hij verliefd wordt op Lizzie. Langzaam groeien zij naar elkaar toe, maar Simon ondekt ook steeds meer leugens. De waarheid blijkt moeilijk te achterhalen, is gevaarlijk en de relatie lijkt gedoemd te mislukken.

De instructies waren tegelijkertijd de stilzwijgende voorwaarden waarop zij met hem om wenste te gaan. Lizzie eiste veel meer dan louter discretie. Simon moest de gevolgen onder ogen zien. Haar dubbelleven zou voor een deel de zijne worden. De wereld mocht groot zijn, hun beider argwaan en achterdocht was groter, dat sprak vanzelf. Een geoefend zwijgen was de eerste vereiste. Maar minstens zo belangrijk was de leugen. Voor de hoer die zij nu eenmaal speelde was liegen allesbehalve een luxe. De leugen was het merg van het beroep, en daarmee Lizzies eerste en diepst gewortelde instinct. In alles toonde Simon dat hij bereid was zich te schikken naar haar voorwaarden. In de overtuiging dat zij hem de waarheid had gegund, adopteerde hij het geheim van Lizzie Rosenfeld.

Op mijn 18e was ik vooral gek op de duistere romantiek van het verhaal, de onmogelijke liefde (ik was tenslotte een puber meisje) het feit dat Joy Division wordt genoemd en de wereld van de prostitutie, die mij als kalf van het platteland compleet vreemd was. Op mijn 34e was het verhaal nog steeds interessant, maar nu ook om andere redenen. Het zware, prachtige proza met beschrijvingen die niet veel aan de fantasie overlaten. Het gitzwarte dat, met de zelfmoord van Joost Zwagerman nog in het achterhoofd, nog veel meer gaven om over na te denken. En die onmogelijke liefde vond ik nu niet vreselijk romantisch, maar vreselijk naïef. Waar andere zwaarmoedige boeken negatief aanvoelen deed Vals Licht mij weer hunkeren naar meer. Heb je zin in een happy ending? Dan kan je beter een chicklit pakken.

 

De schrijver:

Joost Zwagerman debuteerde in 1986 met De Houdgreep. Inmiddels hoort hij tot een van de meestgelezen schrijvers in Nederland en is zijn werk in twaalf landen vertaald verschenen. Hij schreef niet alleen romans, maar ook gedichten, essays, columns en hij was gastschrijver voor verschillende universiteiten. Op 8 september 2015 maakte zijn uitgeveer bekend dan hij een einde aan zijn leven had gemaakt. Vals licht verscheen in 1991 en is in 1993 verfilmd door Theo van Gogh. Zijn werk is overal nieuw en tweedehands te verkrijgen. 

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

  • Wilma

    20 februari 2016 at 09:05

    Dit boek ligt bij mij ergens in een doos op zolder…geen enkele herinnering…toch maar eens herlezen! Ik was/ben lyrisch over het boek(en de film) van Milan Kundera – De ondraaglijke lichtheid van het bestaan. Ook maar eens herlezen, benieuwd wat ik er nu van vindt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren