Pagina’s

 • Home
 • Kekke Kast
 • Kekke Kast: Martine van Min-of-Meer en haar boekenkast
Een kast vol boeken

Kekke Kast: Martine van Min-of-Meer en haar boekenkast

Het is weer tijd om in een kast te gluren! Nadat ik van Martine van het Min-Of-Meer blog een bevlogen Robin Hobb fan heb gemaakt, was ik eigenlijk wel benieuwd wat zij verder zoal graag leest.

 

Een kast vol boeken
Heb je een organisatiesysteem in je boekenkast? Zet je bijvoorbeeld boeken op kleur, op genre, op auteur of kleed je hem op een andere manier leuk aan? Nee, ik heb geen georganiseerde boekenkast, het is best een zooitje. Vroeger wel, toen was alles keurig gealfabetiseerd op auteur. Dat heb ik losgelaten nadat ik voor ongeveer de 15e keer in 10 jaar tijd verhuisde ;-). Nu staat alles door elkaar, maar wel zoveel mogelijk alles van een auteur bij elkaar. En ik probeer kookboeken van romans gescheiden te houden maar zelfs dat lukt niet helemaal. Dat komt ook zeker door hoe ik lees, nogal chaotisch en alles door elkaar. Ik pak wat en leg het op een andere plek weer terug. Ik heb niet één kast maar drie kasten verspreid door het huis, dat is ook niet echt bevorderlijk voor de organisatie. Al is het wel als boek een veeg teken als je in de kast bij ons in de logeerkamer belandt. Dan is de volgende stap de kringloop…ik doe soms boeken dus weg, zo komt er weer ruimte voor andere boeken. Al koop ik beduidend minder dan vroeger. Toen ging echt een groot deel van het geld dat binnenkwam op aan boeken. De laatste 10 jaar leen ik veel, uit de bieb of ik haal (en lever in) bij free libraries (we hebben er sinds kort eentje in onze straat) en ik lees vaker op een e-reader.

Wat kocht je als laatste? De Noorderlicht-trilogie van Philip Pullman was het laatste, fysieke boek dat ik kocht. Ik had het zelf geleend van de bieb, maar na lezing kocht ik het meteen voor mijn 13-jarige zoon als kerstcadeautje. Hij is vrij recent besmet met het leesvirus en ik denk dat hij dit ook prachtig vindt. Daarnaast koop ik veel e-boeken omdat ik lid ben van een e-boekenclub.

Wat staat er al jarenlang ongelezen op de plank? “De schaduw van de wind” van Zafon. Ik schijn maar niet verder dan pagina 30 te kunnen komen. Ik begrijp er niets van, ik heb alleen maar jubelverhalen over dit boek gehoord maar vind het zelf totaal niet boeiend, wat mis ik wat anderen blijkbaar wel zien? Maar wegdoen doe ik ook niet, want stel je voor dat ik het toch ineens wel leuk vind.

En wat herlees je elke keer weer? ‘Hotel New Hampshire’ en ‘De wereld volgens Garp’, allebei van John Irving. Die zijn helemaal kapot gelezen hier. En alle Harry Potterboeken natuurlijk.

Welk boek uit je kast zou iedereen moeten lezen en waarom? Dat vind ik een hele moeilijk en daarom ook wel nare vraag. Voor elk boek dat ik dan aanraad, negeer ik andere boeken die ook enorm de moeite waard zijn ;-). Maar als ik per se onder grote dwang moet kiezen: “Het lot van de familie Meijer” van Charles Lewinsky. Een dikke roman over een Joodse familie die in Zürich leeft en die je als lezer vanaf eind 18e eeuw een aantal generaties volgt. Een echte familiekroniek die meteen een schitterend tijdsbeeld geeft van de periode eind 18e eeuw tot pak em beet eind Tweede Wereldoorlog. Prachtig en meeslepend en ik moet het hoognodig weer lezen bedenk ik me, nu ik er zo over nadenk. Maar als ik de beperkingen van de vraag negeer, ook absoluut aan te raden en niet te missen:

 • Alles van Henning Mankell, met name de Wallander boeken als je van detectives houdt.
 • Alles van Chaim Potok, omdat die het Joodse leven met name in de VS en de botsing tussen traditie van het religieuze leven en het moderne leven zo mooi beschrijft.
 • De Millennium trilogie van Stieg Larsson
 • De Century-trilogie van Ken Follet (maar zijn andere historische romans zijn ook de moeite waard)
 • Over de boeken van Robin Hobb heb ik het dan expres maar even niet want die gaat de Ogma redactie zelf denk ik al vurig promoten…(en die heb ik helaas nog niet in eigen bezit)

 

Wil je ook met jouw kast op Ogma? Stuur een e-mail naar contact@ogma.nu!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

 • Jolanda

  15 februari 2016 at 09:12

  Wat leuk om te lezen! Ik wil ook wel een keer meedoen, alhoewel ik telkens denk dat onze boekenkast helemaal niet zo bijzonder is.
  Grappig hoe verschillend mensen tegen boeken aankijken: “De schaduw van de wind” las ik met gemak uit, en vond ik ook prachtig terwijl ik mij maar niet door “Het lot van de familie Meijer” door kon worstelen.

  Beantwoorden
 • Denise

  16 februari 2016 at 12:57

  De schaduw van de wind vond ik ook moeilijk om in te komen, zeker omdat ik het las na de Millenium-trilogie en de verteltrant heel anders is. Ik heb doorgezet en vond het uiteindelijk een prachtig boek.
  Ikzelf ben benieuwd naar de boeken van Robin Hobb; totaal geen genre wat ik lees, maar misschien dus het proberen waard.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren