Pagina's

Een Weeffout in onze Sterren John Green

Een Weeffout in onze Sterren – John Green

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

 

Een Weeffout in onze Sterren John Green

 

Ik houd niet zo van trends. Toen de Harry Potter gekte in Nederland losbarstte rond het uitkomen van The Goblet of Fire, zag ik die mensen verkleed bij de boekwinkel staan en dacht dat er vast een steekje los moest zitten hier en daar. Ik deed op dat moment de lerarenopleiding Engels, was op vakantie in Londen, zag deel 1 voor een prikkie tweedehands liggen en dacht, “Och, misschien kan ik er wat mee als lesmateriaal”. Diezelfde middag sloeg ik het boek open tijdens de lunchpauze in Kensington Gardens en was vanaf de eerste regel verliefd. Nog voor we op de boot terug naar Nederland zaten had ik de eerste drie delen uit en het is liefde voor het leven geworden. Soms is een hype gewoon terecht een hype.

Maar goed, ik bleef Een Weeffout in onze Sterren maar tegenkomen op Instagram en Twitter en Facebook. Nou vooruit, ik was toch wel nieuwsgierig. Hazel is een 16 jarig meisje met terminale kanker. Ze krijgt medicijnen waarmee haar leven wordt gerekt, maar voor hoelang is niet duidelijk. Haar moeder dringt aan om naar een lotgenotengroep te gaan om uit haar isolement te komen. Hier ontmoet ze Augustus en de aantrekkingskracht die zij voelt is wederzijds. In eerste instantie wil Hazel niet toegeven aan haar gevoelens, omdat ze niet weet hoe lang zij nog te leven heeft en Augustus niet wil kwetsen. Toch groeit de vriendschap uit tot een relatie. Een vorstelijke beproeving is Hazel’s favoriete boek, met een frustrerend abrupt, open einde. De auteur heeft nog nooit gereageerd op haar brieven waarin ze aan hem vraagt hoe het met de personages uit het boek afloopt. Ze laat Augustus het boek lezen en hij verrast haar met een reis naar Amsterdam om de schrijver te ontmoeten zodat ze antwoord kunnen krijgen op al hun vragen. Dit verloopt iets anders dan gepland.

We liepen/rolstoelden er met ons zessen of zevenen of tienen naar binnen, snaaiden wat van het treurige koekjesassortiment en de limonade, gingen in de Vertrouwenskring zitten en hoorden voor de duizendste keer het depressief makende levensverhaal van Patrick aan – dat hij kanker in zijn ballen had gehad, en dat iedereen dacht dat hij dood zou gaan, maar hij niet doodging en kijk hem hier nu zitten, een volwassen man in de kelder van een kerk in de op 137 na leukste stad van Amerika, gescheiden, verslaafd aan videogames en vrijwel zonder vrienden, terwijl hij een karige boterham verdient met het uitmelken van zijn kankertastische verleden, zich langzaam maar zeker door een studie worstelt die zijn carrièrekansen niet zal vergroten, en ondertussen, net als wij allemaal, wacht op het moment dat het zwaard van Damocles hem de verlossing zal verschaffen waaraan hij al die jaren geleden ontsnapte toen de kanker hem zijn beide ballen afpakte, maar wel spaarde wat alleen de grootmoedigste ziel zijn leven zou noemen.

John Green is een goede schrijver die taal omtovert in prachtig proza. Mooie zinnen, humor ondanks een beladen onderwerp, sfeervolle beschrijvingen, sarcasme en hier en daar poëtisch. Bijna alles klopt aan het boek, maar de zakdoekjes die ik bij de hand had, zoals overal werd aangeraden, heb ik niet hoeven gebruiken. Sterker nog, ik vond het verhaal alleen maar sentimenteel, zoetsappig en voorspelbaar. Waarschijnlijk heb ik nu ruzie met iedereen die het boek heeft gelezen, want ik ben nog geen negatief woord tegengekomen online. Tot zover mijn uitstapje naar de hypes, ik ga even een stoer boek opzoeken.

 

De schrijver:

John Green is een Amerikaanse schrijver van Young Adult fictie. Voor zijn debuut won hij de Printz Award, zijn boeken staan regelmatig bovenaan op bestsellerlijsten en tot nu toe zijn er al twee van zijn werken succesvol verfilmd. John Green is niet alleen schrijver, maar ook vlogger! Een Weeffout in onze Sterren is zowel in het Engels als in de Nederlandse vertaling nog overal te koop.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • Anoniem

  6 februari 2016 at 08:40

  The Fault in our Stars las ik op aanraden van onze toen 16 jarige, die verder vooral vampier boeken verslond. Ik vond het een aardig boek met mooie elementen en voldoende love interest voor de doelgroep. En het liep niet goed af, dat is iets wat de jongste altijd erg aanspreekt. Maar ja, die trip naar NL… Nogal wee.
  Ik maak er een gewoonte van om boeken te lezen die onze kinderen ons aanraden (het Benedict genootschap was ook al een favoriet, op de lagere school dan) en omgekeerd kon ik weer Philip Pullman aanraden en dat viel ook in de smaak. Maar ik denk nog met afgrijzen aan het boek Wolfsroedel dat ik voor de oudste kocht, want geweldige schrijfster en een mannelijke hoofdpersoon, goed voor de identificatie. Het boek werd inderdaad in rap tempo uitgelezen maar daarna kreeg ik de vraag of ik het boek zelf wel gelezen had? Nee, maar dat verzuim maakte ik toen goed. Wat een geweldig boek over groepsdruk en wreedheid. Maar wat een nachtmerrie ook. Sinds die tijd lees ik minstens een paar paginas uit boeken die ik kado geef. Gelukkig heeft Zwigtman ook minder bloeddorstige boeken geschreven, ik heb volgens mij alles gelezen wat ze geschreven heeft.

  Beantwoorden
  • Ogma

   6 februari 2016 at 08:52

   Ik denk dat Wolfsroedel dan meer mijn ding is, bloeddorstig zijn wij hier wel een beetje. Bovendien vond ik haar Groene Bloem serie erg leuk. Er is heus wel YA die mij kan bekoren 😉
   Wat heerlijk dat jullie elkaar over en weer tips geven. Zo gaat dat hier ook, al is dat nu nog op kinderboekniveau. Ik ben benieuwd wanneer ze de grote mensen kast induikt 😉

   Beantwoorden
 • Mach

  8 februari 2016 at 19:58

  Ik vond de film geloof ik wel oké, heb t boek niet gelezen maar ik snap je punt. De film kan ik me ook maar vaag herinneren dus veel indruk heeft t niet gemaakt 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren