Pagina's

Roderick Random door Tobias Smollett

Kringloop Curiosa: The adventures of Roderick Random

Roderick Random door Tobias Smollett

 

The adventures of Roderick Random by Tobias Smollett, zeg nou zelf, dat klinkt toch fantastisch! Dit boek zat in een grote doos die ergens half onder een kast in de kringloopwinkel lag geschoven. Een doos vol met oude Engelse boeken, klassiekers en studieboeken. Een docent of linguïst die opruiming heeft gehouden?  Al zal er waarschijnlijk een triester verhaal achter zitten…. Enfin, ik zal maar meteen opbiechten dat ik, zonder een grondige inspectie van de inhoud, gewoon die hele doos mee heb genomen voor het astronomische bedrag van wel 5 hele euro’s. Eenmaal thuis pakte ik mijn schatten uit en heb ik ze liefdevol in mijn boekenkast gezet.

En toen begon ik aan Ogma en bedacht dat ik daar best wat mee kon doen, met al die bijzondere kringloopvondsten die ik doe. Want bij die ene doos is het natuurlijk niet gebleven hè, dat spreekt voor zich. Dus dook ik eens wat dieper in die avonturen van Roderick, want waar gaat dit boek over, who the blieb is Tobias Smollett en hoe oud is de uitgave die ik in mijn kast heb staan eigenlijk? Om daar maar mee te beginnen, dit exemplaar is uitgegeven door J.M. Dent & Sons Ltd in 1949, toch maar mooi 67 jaar oud en nog in prima staat. Dat gaat veel paperbacks in mijn kast niet lukken, misschien als ik ze nooit lees, maar daar heb ik ze niet voor hè. Meneer J.M. Dent richtte in 1888 uitgeverij J.M. Dent and Company op, wat later in 1909 is veranderd naar J.M. Dent & Sons. In eerste instantie verworf hij matige successen met uitgaves van Charles Lamb, Jane Austen en Tennyson, maar waar hij meer successen mee behaalde was Everyman’s Library, een serie van duizend klassiekers die voor een lage prijs werden verkocht zodat iedereen zich nu boeken kon veroorloven. Dent vond dat hij de wereld mooier kon maken met boeken. Ik ben het met hem eens. Degene van wie dit boek is geweest moet ook enorm van boeken hebben gehouden, want wat trof ik aan tussen de pagina’s; de originele boekenlegger die bij het boek werd geleverd.

The adventures of Roderick Random Tobias Smollettt

Toen Dent in 1888 met zijn uitgeverij begon was de schrijver Tobias George Smollett al geschiedenis. Het boek opent dan ook met een uitgebreide biografie van zijn leven en werk. Smollett was een Schotse arts, schrijver en dichter, geboren in 1721 en overleden in 1771. In 1748 verscheen The Adventures of Roderick Random. Een verhaal dat hij grotendeels baseerde op zijn eigen avonturen als scheepsarts tijdens de Cartagena expeditie. Deze zogenaamde schelmenroman speelt zich af in de jaren 30 en 40 van de 18e eeuw. Roderick Random is de zoon van een Schotse edelman en een vrouw van eenvoudige komaf die bij zijn geboorte sterft. Zijn vader wordt gek van verdriet en zijn grootouders zorgen met tegenzin voor zijn opvoeding. Hij gaat naar een goede school, maar na één van zijn streken wordt hij geschorst en begint hij aan zijn avonturen in London, Bath, Frankrijk, de Caraïben, Zuid Amerika en West Afrika. Ook al is hij een sympathiek en eerlijk persoon, toch is hij altijd op zoek naar rijke vrouwen om in luxe te baden en zijn status te verhogen. Na al deze omzwervingen en schavuitenstreken loopt alles gelukkig toch nog goed af. Wil je weten hoe? Dat kan. The Adventures of Roderick Random wordt nog steeds uitgegeven! Of het een aanrader is weet ik niet, want uhm, ik moet alles uit die doos dus nog lezen…..

Heb je zelf een bijzonder vintage boek en wil je daar graag wat over vertellen, mail dan naar contact@ogma.nu!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren