Pagina's

De Duivenhoudsters Alice Hoffman

De Duivenhoudsters – Alice Hoffman

De levens van vier dappere en opmerkelijke vrouwen kruisen elkaar in het jaar 70 na Christus, in de wanhopige tijd van de belegering van Masada, wanneer de voorraden slinken en de Romeinen oprukken. De vier vrouwen werken in de duivenhokken en alle vier hebben ze geheimen: wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en van wie ze houden. Het zijn de roodharige Jaël, de dochter van een sluipmoordenaar wier gebroken hart haar door de ontberingen van de woestijn naar haar ware levenspad voert; Rivka, de bakkersvrouw die haar dierbaarste schat ter wereld verliest en toch de kracht vindt om haar familie te beschermen: Aziza, de geliefde van een krijger, die een geheim leven leidt dat zelfs haar naasten niet kunnen vermoeden: en Sjira, een wijze oude vrouw met kennis van kruiden en oude magie, die even loyaal is als gevaarlijk. Uit hun vindingrijkheid en onderlinge solidariteit putten de vrouwen kracht zich teweer te stellen tegen de vijand die hen wil uitroeien.

 

De Duivenhoudsters Alice Hoffman

In 1996 ging ik met mijn ouders op vakantie naar Israël, op bezoek bij mijn oom, die jaren geleden voor de liefde is geëmigreerd. De hoeveelheid geschiedenis per vierkante meter is in Israël enorm. Van Kruisridders tot Romeinen tot de hele bijbelse geschiedenis, je komt werkelijk oren en ogen tekort. Een van de meest indrukwekkende uitjes was onze road trip door de woestijn; de oase Ein Gedi, dobberen in de dode zee, de zoutpilaren, de zon rood onder zien gaan achter de bergen én onze dag op Masada, een oud fort bovenop een berg waar in ongeveer 70 na Christus de zeloten zich verzamelden om verzet te bieden tegen de Romeinse overheersers. Wat een ervaring was dat! We gingen heel luxe met een kabelbaan omhoog omdat om half acht ‘s ochtends het zweet al over onze ruggen gutste, dat eeuwenoude voetpad omhoog vonden we iets te veel historische inspanning:

Aan het begin van de tocht waren de hellingen zo steil dat mijn vader en ik een touw om ons middel kregen om ons omhoog te trekken langs de bijna loodrechte kalkstenen wanden. In dit jaargetijde schoten er kruiden en wilde asperges op in de nechalim tussen de bergen. Er hing de geur van munt en pittige uitjes. Het kleinste scheutje groen was een lust voor het oog. De grond was bezaaid met gele bloempjes van de mosterdplant, alsof er sterren naar beneden waren gevallen.

De Duivenhoudsters is opgedeeld in vier delen, in elk deel vertelt een andere vrouw haar verhaal tegen de achtergrond van de gebeurtenissen op Masada. Het begint bij Jaël, de roodharige dochter van een sluipmoordenaar. Ze heeft een slechte band met haar vader, die haar de schuld geeft van de dood van haar moeder. Met haar broer, ook sluipmoordenaar, heeft zij wel een goede band. Samen met een ander gezin vluchten zij uit Jeruzalem voor de Romeinse onderdrukker. Jaël krijgt een relatie met de man uit het gezin dat meereist, hij ziet een tweede vrouw wel zitten. Zijn vrouw is minder enthousiast over dat idee, helemaal als Jaël ook nog zwanger blijkt te zijn. Hun tocht door de woestijn brengt hen naar Masada waar Jaël aan het werk wordt gesteld bij de duivenhokken. De andere vrouwen bij de duivenhokken zijn Rivka, een moeder en grootmoeder vol wraakgevoelens de zich over Jaël ontfermt. Sjira is een mysterieuze vrouw, minnares van een machtige man en een genezeres, een heks. Haar dochter Aziza, opgevoed als jongen, vecht mee met de krijgers op Masada, wat haar relatie met de broer van Jaël onder grote druk zet. Het ene verhaal is nog schrijnender dan het ander, maar alle vier zijn het sterke vrouwen, die zich staande proberen te houden in bittere tijden en kracht putten uit elkaar.

Maar is dit boek ook mooi als je nog nooit van Masada hebt gehoord, laat staan ooit in de woestijn van Judea bent geweest? Ja!!! Poëtisch, gedetailleerd en vol magie. Alice Hoffman laat de woestijn, het fort en haar bewoners tot leven komen. Je ziet en ruikt de amandelbomen op de berg, het staat bol van meeslepende beschrijvingen van de afschuwelijke én mooie momenten uit het leven van de personages. Toch wordt het hier en daar langdradig, misschien een beetje onontkoombaar in een boek van 500 pagina’s. Ik heb me door de eerste 100 pagina’s moeten ploeteren. Het nadeel van een historische roman is dat je al weet hoe het verhaal in grote lijnen verloopt en af gaat lopen. Je kunt je nog zo verzetten, maar die Tweede Wereldoorlog breekt altijd uit, het hoofd van Anne Boleyn gaat er elke keer weer af en de belegering van de Masada door de Romeinen loopt voor de zeloten slecht af. Maar toch, met een verrassend einde, een verrassend sterk einde. Ik sloeg het met een diepe zucht dicht. Women rule!

Voor wie een nog beter beeld wil krijgen van Masada is hier een leuk filmpje inclusief dramatische muziek

 

De schrijfster:

Alice Hoffman is een Amerikaanse schrijfster, wiens eerste roman al in 1977 uit kwam. De lijst van haar werk is inmiddels indrukwekkend lang en het is zeker de moeite waard om verder te kijken dan Practical Magic, waarmee zij bekend werd bij het grote publiek. Naast romans schrijft zij ook Young Adult- en kinderboeken. Haar boeken zijn zowel in het Engels als in het Nederlands goed verkrijgbaar, ook digitaal. 

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren