Pagina's

De hand van de schilder Wolfram Fleischhauer

De Hand van de Schilder – Wolfram Fleischhauer

‘Gabrielle d’Estrées en een van haar zussen.’ Welke boodschap verbergt dit eigenaardige schilderij? Een boodschap die zo gevaarlijk is dat de schilder er slechts in de geheimtaal van de kunst over durft te vertellen? Misdaad, kunst en hartstocht – Wolfram Fleischhauer onthult het geheim van een van de meest raadselachtige schilderijen uit de kunstgeschiedenis in deze meesterlijke roman.

 

De hand van de schilder Wolfram Fleischhauer

 

Dit is zo´n schat die ik vond in een kringloopwinkel, zonder na te denken en puur gebaseerd op de cover gooide ik het in mijn mandje. Kosten: 1 euro. Ik herkende het schilderij van een bezoekje aan het Louvre een aantal jaren terug en ik vind het altijd leuk om meer te weten te komen over wat ik in het echt heb gezien. Als dat dan ook nog in detective of thriller vorm kan, dan ben ik helemaal blij. Wij hebben hier thuis een paar boeken met beroemde schilderijen en kunstwerken en vinken dan af wat we in het echt hebben gezien. Verder zijn manlief en ik jong, gaan we ook naar metal concerten en zijn we verslaafd aan onze smartphones. We combineren dat gewoon met een aantal gekke, oubollige hobby’s. Geef Dan Brown maar de schuld. Misschien niet de beste in zijn genre, maar voor mij het begin van een kleine obsessie. Ver voordat Dan Brown doorbrak was er dus Wolfram Fleischhauer.

De Hand van de Schilder bestaat uit drie delen. In deel één ontmoet Andreas Michelis zijn vriend Nicolas Koszinski. Nicolas denkt dat hij wat leuks voor Andreas heeft gevonden tijdens de verhuizing van een oude familiedrukkerij. Het gaat om een manuscript over een anoniem schilderij in het Louvre genaamd ´Gabrielle d´Estrées en een van haar zussen´. Op dit raadselachtige schilderij zitten twee dames in een badkuip, de linkerdame heeft de tepel van de rechterdame vast en de rechterdame heeft op haar beurt een ring tussen haar vingers. Het is een curieuze voorstelling waarvan de betekenis nooit is vastgesteld.

In deel twee lezen we het manuscript, een verzameling van verslagen van ondervragingen, brieven en persoonlijke verhalen van verschillende personen. Gabrielle d´Estrées, hertogin van Beaufort is de minnares van koning Hendrik IV. In 1599 beloofd hij haar om met haar te trouwen zodra de scheiding met zijn vrouw rond is. Hiervoor is toestemming nodig van de paus en er is veel tegenstand tegen Hendrik zijn plan. Men is bang voor een nieuwe periode van politieke instabiliteit, nu het land net weer rustig is na een jarenlange strijd tussen katholieken en protestanten. Slechts een paar dagen voor de huwelijksdag sterft Gabrielle, zwanger van haar vierde kind, een vreselijke dood. Gaat het hier om een natuurlijke dood of is er moord in het spel?

Deel drie vertelt hoe Andreas onderzoek doet in verschillende Europese steden. Hij bezoekt universiteiten, archieven en bibliotheken om de feiten te achterhalen en de gaten in het verhaal op te vullen.

Gisteren zag ik weer haar portret. In het halfdonker, met een matte glans in het gedempte licht van het museum, kijkt ze langs me heen de ruimte in die zich achter me uitstrekt. Ze staat rechts van me, ogenschijnlijk nog roerlozer dan de voorstelling zelf, waaruit alle beweging geweken is. Ze houdt haar hoofd geheven boven haar ontblote, door een krachtig zijlicht beschenen krijtwitte lichaam.

Ik kan werkelijk niks negatiefs vinden aan dit boek. De schrijver heeft grondig research gedaan, dat blijkt ook uit de bijlage met illustraties van alle schilderijen die in het boek worden genoemd. Hij legt hierin uit wat feit en fictie is, waar hij tegenaan liep in zijn onderzoek en wat zijn conclusie is over de dood van Gabrielle en de vreemde schilderijen. De opbouw van drie delen en de wisselende perspectieven houden de vaart in het verhaal. Het manuscript is niet chronologisch geschreven en dat maakt het extra spannend. De spanning houden in een document waarin zoveel informatie is verwerkt is niet makkelijk, maar in dit geval subliem gedaan. Een passage waarin wordt vertelt hoe de artsen van plan zijn om de koning aan zijn nierstenen te opereren is zo kleurrijk beschreven dat ik mijn ontbijt maar aan de kant heb geschoven. Tja en nu heb ik het boek uit en wil ik weer terug naar het Louvre. Want een schilderij bekijken terwijl je de achtergrond, de afgebeelde personen en het bijbehorende verhaal kent zijn veel leuker dan je afvragen wat die dames daar toch zitten te doen in dat bad. Wordt het toch nog een duur boekje….

 

De schrijver:

Wolfram Fleischhauer is een Duitse schrijver en tolk met een flink aantal titels op zijn naam. Het onderzoek voor zijn boeken brengt hem de hele wereld rond. Niet al deze titels zijn in het Nederlands vertaald en ze zijn moeilijk verkrijgbaar. De Hand van de Schilder is in een kleine oplage uitgebracht dus je zult even moeten zoeken. Gelukkig hebben we altijd nog de bibliotheek! 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • Katrien

  27 januari 2016 at 08:40

  Ik kocht het ook omwille van de cover. Ik vond het verhaal tegenvallen, maar schreef in mijn boekenboek dat ik de bijlage veel interessanter vond dan het boek. Bij een opruimronde verdween het naar de kringloopwinkel, in de hoop dat iemand anders er plezier aan zou hebben.

  Katrien

  Beantwoorden
 • Corinne

  27 januari 2016 at 08:51

  Ik ben enthousiast geworden door je review. Ik hou ook van dat soort boeken. Heb hem gelijk gereserveerd bij de bibliotheek.
  Groetjes Corinne

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren