Pagina’s

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen: De favorieten van mijn peuter

There’s no app to replace your lap. Kennen jullie die slogan? Ik vind hem briljant! Hier lezen we namelijk dagelijks voor. Ok, ok, soms blijft het alleen bij het boekje voor het slapen gaan (want deze mama is ook wel eens moe, ongesteld, druk, gewoon chagrijnig of bezig met een eigen boek), andere dagen lezen we ons schor. Hoe dan ook, we komen makkelijk aan 15 minuten per dag.

Morgen beginnen De Nationale Voorleesdagen, een initiatief van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek. Propaganda, wat een heerlijk woord, het maakt het meteen een stuk ernstiger. Lezen is ook een ernstige zaak wat mij betreft en alles wat lezen bevordert juich ik toe. Enfin, tijdens De Nationale Voorleesdagen draait het vooral om voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, er wordt een prentenboek van het jaar verkozen, er is een BN-er die ergens op een school of kinderdagverblijf komt voorlezen en door het hele land zijn er activiteiten rond prentenboeken en voorleesontbijtjes. Voor een complete agenda van 2016 even hier klikken. Dit jaar is ‘We hebben er een geitje bij’ het prentenboek van het jaar en Ogma peutertje Berber en ik gaan deze zeker opzoeken in de bibliotheek want wij zijn gek op de geitjes van de kinderboerderij!

Verder heeft een jury van jeugdbibliothecarissen een prentenboeken top 10 samengesteld. Berber en ik vinden dat wij ook best een lijstje samen kunnen stellen van de all time favorieten uit onze eigen prentenboekenkast. Bij deze dus, de absolute top 5 van Berber!

 

De Nationale Voorleesdagen

Berber is gek op eendjes. Het was één van haar eerste woordjes en ook al is haar speciale slaapkoesje een lappendoekje in de vorm van een giraffe, dit eendenknuffeltje moet ook altijd mee naar bed. Het boek ‘Spelen met Gonnie en haar vriendjes’ was dan ook een top cadeau van haar tante. Want eendjes, heel veel eendjes. Er is veel te zien en te zoeken en te doen, alleen wat minder verhaal om voor te lezen, maar dat verzinnen we er dan zelf wel bij. Zo is het elke keer een beetje anders.

 

De Nationale Voorleesdagen

Ik zei toch dat ze gek is op eendjes. En ‘Het Ei’ van Dick Bruna is ook super schattig, maar goed, alle boekjes van Dick Bruna zijn toch peuter bestsellers? Ik heb er ten slotte nog nooit één voorgelezen die niet leuk was. Poesje Nel is mijn persoonlijke favoriet (ik ken hem uit mijn hoofd) maar voor Berber heeft die toch net niet de short list gehaald.

De Nationale Voorleesdagen

Dikkie Dik, nog zo’n figuur waar je niet de mist mee in kan gaan. In ‘Kleine Vriendjes’ staan een aantal verhaaltjes over Dikkie Dik en baby dieren, zo komt hij onder andere een eitje tegen waaruit een eendje wordt geboren. Ja sorry, peuters zijn voorspelbaar.

De Nationale Voorleesdagen

Maar gelukkig, er staat ook nog een eendeloos boek op deze lijst! ‘De Gruffalo’, werkelijk geniaal! Een prentenboek is pas echt goed als de voorlezer net zo geniet als de luisteraar. We kennen denk ik allemaal wel zo’n boekje waarvan je al van begint te kermen als je ziet dat je kind er mee naar je toe komt rennen. Geloof me, daar heb je met dit boek geen last van! En foar de Fryske heiten en memmen op’e side; dizze Fryske fersie is bjusterbaarlik grappig.

De Nationale Voorleesdagen

En elke avond sluiten wij af met een feestje. Het feestje van kikker. Want ook al mag het peutertje elke avond zelf een boekje uitzoeken, ze gaat toch elke keer voor ‘Kikker is jarig’. De kracht van herhaling is groot, want soms, als ze niet kan slapen dan hoor ik haar zichzelf voorlezen uit dit boek. Oh en jullie dachten dat je van de eendjes af was nu? Mooi niet, Eend is immers een dikke vriendin van kikker.

Hebben (of hadden) jullie peutertjes ook zo hun favorieten? Van die boekjes die je zo nog kunt oplepelen, zo vaak heb je ze moeten voorlezen? Of een eendenfixatie?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

7 Comments

 • Wilma

  26 januari 2016 at 10:20

  ‘Waar is Dikkie Dik? Stukgelezen voor en door onze peuters. Alle boekjes van Dikkie Dik en Kikker. In Nijntje geen enkele interesse… Later, ‘Over een mol die wil weten wie er op z’n kop heeft gepoept’. Onze dochter is een boekenwurm…de jongens (inmiddels pubers) willen niet in een bibliotheek gezien worden…ben ik naar de bieb geweest, vragen ze wel of ik nog boeken voor ze heb meegenomen…!!

  Beantwoorden
 • Janneke

  26 januari 2016 at 12:03

  Bij zoon Barbapapa, Kikker, Koekjes en Rupsje, de mol. Ach zoveel voor gelezen en lezen zelf vind hij vreselijk.
  Dochter vond het nooit leuk tot een paar maanden geleden. Ze is nu drie. Zij vind Jip en Janneke leuk, Dikkie Dik en Kikker, Bobbi en de boeken die ik zoon ook heb voor gelezen. De gruffalo hebben we ook maar nog niet zo vaak gelezen, want je pakt inderdaad vaak dezelfde.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren