Pagina's

The Children of Men P.D. James

The Children of Men – P.D. James

The year is 2021. No child has been born for twenty-five years. The human race faces extinction. Under the despotic rule of Xan Lyppiatt, the Warden of England, the old are despairing and the young cruel. Theo Faren, a cousing of the Warden, lives a solitary life in this ominous atmosphere. That is until a chance encounter with a young woman leads him into contact with a group of dissenters. Suddenly his life is changed irrevocably, as he faces agonising choices, which could affect the future of mankind.

 

The Children of Men P.D. James

 

Een utopie is een uiterst aangename samenleving, misschien zelfs wel perfect. Een dystopie is het tegenovergestelde daarvan. Een gruwelijke, afgrijselijke samenleving die compleet ontaard is en over het algemeen alleen maar verder afzakt in vreselijke, lugubere vergetelheid. Kortom, niet het vrolijkste genre in de bibliotheek, maar ik ben er gek op. Hoewel ik zelf een vrolijk en opgewekt persoon ben, kan het mij in de muziek en literatuur niet akelig genoeg zijn. Iets in zo’n afbrokkelende maatschappij zonder hoop vind ik bijzonder fascinerend. Misschien omdat de de mens er altijd maar een aantal kleine beslissingen van verwijderd is. Ik moet het wel doseren, anders ga ik als een gek hamsteren, want je weet maar nooit hè….

Theo Faren is een introverte docent aan de Universiteit van Oxford die zich steeds verder terug trekt uit de maatschappij. Een wereld waarin al 25 jaar geen kinderen meer worden geboren en waarvan de gevolgen steeds heftiger worden. De bevolking vergrijst en er zijn geen jonge mensen meer om het werk over te nemen. Het hoofd van Engeland, feitelijk een dictator, beloofd mensen rust en veiligheid tot het einde, maar de manier waarop hij hierin voorziet is vreselijk. Bejaarden worden massaal gedwongen tot zelfmoord op zee, de nabestaanden krijgen een mooi geldbedrag zodat zij eigenlijk alleen maar blij zijn om van de zorg af te zijn. Criminelen worden op een eiland gedumpt en aan hun lot overgelaten wat complete chaos en ongekend geweld tot gevolg heeft. Wie ten onrechte is veroordeeld heeft mooi pech gehad. Mannen en vrouwen moeten elke maand een fertiliteitsonderzoek ondergaan en er liggen broedplannen klaar voor het geval er vruchtbare cellen opduiken. Theo is de neef van de Hoeder van Engeland en heeft een tijdje als zijn persoonlijke adviseur gewerkt, maar inmiddels heeft hij zich terug getrokken uit de politiek. Zolang hij in stilte zijn werk kan doen en met rust wordt gelaten vind hij alles wel prima.

Tot hij wordt benaderd door een oud studente genaamd Julian. Zij is lid van een actie groep en vraagt hem om zijn invloed bij de Hoeder te gebruiken om de maatregelen voor de rust en veiligheid in het land te veranderen. Theo gelooft er niet zo in, maar is wel onder de indruk van deze dame dus beloofd hij om onderzoek te doen naar de maatregelen en zo nodig contact op te nemen met zijn neef. Na het bijwonen van een Quietus, de zelfmoord van een groep bejaarden op zee, die compleet uit de hand loopt, ziet hij in dat wat hij tot nu redelijke en schappelijke maatregelen heeft gevonden eigenlijk vreselijk mensonterend zijn. Hij probeert zijn neef tot rede te brengen, maar dit leidt tot niets, behalve dan dat hij nu door de veiligheidspolitie in de gaten wordt gehouden. Hij besluit zich gedeisd te houden en op reis te gaan door Europa, nu de wegen nog begaanbaar zijn en hij dit fysiek nog aan kan. Vrij snel na zijn reis staat een lid van de actiegroep bij hem op de stoep, Julian heeft zijn hulp nodig om te ontsnappen aan de autoriteiten. Vanaf dat moment begint een race tegen de klok.

Early this morning, 1 januari 2021, three minutes after midnight, the last human being to be born on earth was killed in a pub brawl in a suburb of Buenos Aires, aged twenty-five years two months and twelve days. If the first reports are to be believed, Joseph Ricardo died as he had lived. The distinction, if one can call it that, unrelated as it was to any personal virtue or talent, had always been difficult for him to handle. And now he is dead.

In eerste instantie is het engste aan dit verhaal het feit dat de mens op uitsterven staat. Heel veel praktische zaken waar wij nooit bij nadenken kunnen opeens niet meer, of moeten totaal anders worden aangepakt. De wijze waarop P.D. James dit heeft beschreven is indringend en beklemmend. Het is knap hoe je als lezer, net als Theo, je steeds ongemakkelijker gaat voelen bij de macht die de Hoeder over de staat heeft. Dit boek draait meer om reflectie dan om actie en het gedeelte vol spanning en sensatie is klein. Er zijn vast ook lezers die dit enorm saai vinden. Verwacht ook geen en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig einde, maar lees hoe iedereen steeds verder in de problemen raakt. Dit verhaal ging onder mijn vel zitten en liet mij, nog heel lang nadat ik klaar was met lezen, nadenken over veel ongemakkelijke zaken. Verplichte kost dit boek! (Overgens heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat je heel erg ver bij de gelijknamige film uit de buurt moet blijven.)

 

De schrijfster:

Het allereerste boek van P.D. James verscheen al in 1962, de eerste van veertien detectives met Adam Dalgliesh in de hoofdrol. Veel van haar boeken zijn verfilmd en ze heeft door de jaren heen heel wat prijzen gewonnen. Vooral haar oudere werk is in de Nederlandse vertaling moeilijk te vinden, maar in het Engels is The Children of Men goed te verkrijgen. 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

9 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren