Pagina’s

Susanna Gregory A Bone of Contention

Dekselse Detective Dinsdag: De Matthew Bartholomew reeks

Ik ken elke twee weken een aantal punten toe aan een historische detectivereeks, punten die lopen van -5 tot +5. Ik kijk hierbij naar een aantal aspecten die bij de Cadfael boeken een grote rol spelen. Elke reeks die langs de Cadfaellat worden gelegd, zal ik beoordelen op plot, schrijfstijl, tempo, hoofdpersonen (sympathiek en gelaagdheid), meeslependheid, romantisch accent en historische accuraatheid. Missen jullie hier nog iets in, vul dan vooral aan!

Als eerste wordt tegen de Cadfaellat gelegd een serie die ik onlangs ontdekte. Ik was van plan (zal een licht OCD dingetje zijn) om chronologisch alle reeksen bij langs te gaan die ik ooit las; als eerste de eerste, en als laatste de laatste. Maar ik ontdekte dat, om een goede vergelijking te kunnen maken, ik de boeken zou moeten herlezen. En aangezien ik net met een nieuwe reeks was begonnen, neem ik deze gewoon maar als eerste.

 

Susanna Gregory A Bone of Contention

 

Matthew Bartholomew dus, een detectivereeks geschreven door Susanna Gregory. Haar boeken spelen zich af in Cambridge rond 1350, zo’n 200 jaar nadat Cadfael geleefd zou hebben. Er heeft in deze tijd een grote pestepidemie plaatsgevonden, en dit element komt in de boeken veelvuldig voor. Ook omdat Bartholomew arts is; hij werkt deels als arts, met name voor de arme bevolking van de stad, en deels als hoogleraar bij de universiteit. Naast Bartholomew speelt broeder Michael, een monnik, hoogleraar en handhaver van het kerkelijk gezag binnen Cambridge, een grote rol. Het grote voordeel van twee hoofdpersonen is dat deze onderling veel van hun ideeën omtrent de gepleegde misdaden (moorden) bespreken. Een goede manier om deze aan de lezer kenbaar te maken. Cadfael besprak deze ook regelmatig met de schout, maar werkte vooral alleen, einzelgänger die hij was.

Bartholomew is dat ook wel, zo’n alleenganger. In het universiteitswezen staat hij vaak buiten de groep. Het is namelijk ongebruikelijk dat een arts zijn diensten aanbiedt aan het gewone volk, hij is dan ook behoorlijk verarmd. Voor de gewone inwoners blijft hij -hoewel gewaardeerd- altijd deel van de universiteit, en deze staat in het gunstigste geval op gespannen voet met de inwoners van Cambridge. Michael is een wat meer flamboyante monnik, die er geen geheim van maakt dat het celibaat niet zo zwart-wit ligt wat hogere priesters betreft.

De plots in de boeken zijn allen uitstekend uitgewerkt, soms op het randje van net iets te ingewikkeld, maar meestal goed te begrijpen. Spannend en meeslepend? Ja, hoewel ook niet zo erg dat je met samengeknepen billen leest. Maar ach, dat deed ik ook niet bij Cadfael, hoeft ook niet per se. Door willen lezen, benieuwd zijn hoe het verder gaat, is al heel mooi.

Een romantische touch vind ik niet echt terug. Er zijn verwijzingen naar een verloren verloofde, en gevoelens van genegenheid voor een lokale prostituee, maar die gevoelens gaan niet heel diep en spelen alleen aan de zijlijn een rol. Sowieso zijn de karakters in de boeken sympathiek, maar minder diepgaand dan Cadfaels gelaagdheid. Het gaat vooral om de misdaden, en Bartolomew en Michael zijn de mensen die ze oplossen. En dat doen ze goed, niets mis mee.

Wat betreft historische accuraatheid: dat zit grotendeels goed. De schrijfster, Susanna Gregory houdt zich al heel lang bezig met geschiedenis en heeft zelf jarenlang gewerkt als hoogleraar aan de universiteit van Cambridge. Toch vind ik een aantal elementen niet helemaal kloppen. In de boeken heeft Matthew Bartholomew, opgeleid door een Moorse arts in Parijs, een sterk vermoeden over het verband tussen hygiëne en ziekten. In werkelijkheid was dit nog lang niet bekend. In de Arabische wereld was men hier verder mee, maar dat hij hier al zover mee was is onwaarschijnlijk. Het feit dat hij ergens een keer vlees weigert te eten omdat daar vliegen op zitten is echt niet mogelijk. Zo zag vlees er namelijk uit in die tijd; er was geen koeling, behalve drogen en inmaken geen echte preserveringsmogelijkheid, en dus zaten er altijd vliegen (soms zelfs maden) op vlees en vis. Dat dit de smaak beïnvloedde dat wist men, maar bij de keuze tussen niet lekker en geen eten, was de keuze snel gemaakt. (En hoe ik dit allemaal zo goed weet? Luister hier maar eens naar)

Daarnaast vind ik ook dat de kennis en ervaring die Gregory aan de universiteit van Cambridge heeft opgedaan haar ook een beetje in de weg zit. Ik heb Engels gestudeerd en daarnaast Harry Potter gelezen, dus ik weet een beetje hoe het Engelse onderwijssysteem in elkaar zit. Maar zelfs ik weet niet hoe het systeem aan de universiteit nou precies werkt, zeker in die tijd. (En ik heb toch de nodige Morse en Lewis gekeken.) Ik begrijp tijdens het lezen dat seculiere en kerkelijke studenten beide studeerden, maar zich aan verschillende regels dienden te houden, dat de stad en de universiteit erg botsten en dat de studenten in een huis woonden waar ze samenleefden met hun docenten en in datzelfde gebouw ook les kregen van hen. Hoe dit precies zit, daar had ik graag meer van geweten. Een soort voorwoord met achtergrondinformatie was erg nuttig geweest. Gemiste kans, zeker omdat ik dat in andere boeken wel ben tegengekomen.

Voor de Matthew Bartholomew reeks kom ik uiteindelijk uit op de volgende beoordeling:

  • Plot: 2 ½ punt
  • Schrijfstijl: 2 ½ punt
  • Tempo: 3 punten
  • Hoofdpersonen: 2 punten
  • Meeslependheid: 1 ½ punt
  • Romantisch accent: -1 punt
  • Historisch accuraatheid: 3 ½ punt

Totaal: 14 punten. Dit betekent in cijfers dat deze reeks van Susanna Gregory van mij een 7,8 krijgt. Zeker geen slecht begin dus! Wat ik dan wel weer leuk vind, is dat ik door een korte internetzoektocht erachter ben gekomen dat deze zelfde schrijfster meerdere historische detectivereeksen heeft geschreven: een reeks die speelt in Londen ten tijde van de restauratie en een serie die speelt in ongeveer dezelfde tijd als de boeken van Ellis Peters. Kijk! Dat zou nog eens een geinige vergelijking kunnen worden! Helaas moet ik ze dan wel eerst zien te vinden, en in de kringlopen waar ik mijn boeken koop kan ik niet echt een bestelling plaatsen. Maar ik weet nu welke naam ik moet onthouden: Susanna Gregory. Houden jullie ook je ogen voor me open?

 Ik las voor deze beoordeling de boeken A Bone of Contention, A Deadly Brew,  A Wicked Deed en An Order For Death. De reeks over Matthew Bartholomew bestaat inmiddels uit 21 delen.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren