Pagina's

De Witte Duivel Justin Evans

De Witte Duivel – Justin Evans

Andrew Taylor is een Amerikaanse jongen van zeventien, die door zijn ouders naar een prestigieuze Britse kostschool wordt gestuurd. Harrow School is een vierhonderd jaar oud instituut nabij Londen, een elitaire kostschool waar belangrijke Engelsen zijn opgeleid, onder wie de grote schrijver Lord Byron. Het is ook – net als andere Britse elitaire kostscholen – een broedplaats van arrogantie, seksuele dubbelzinnigheid en wreedheden. De Amerikaanse Andrew is uiteraard een outsider op de school en als hij als enige getuige is van een moord, wordt hij helemaal met argusogen bekeken.

 

De Witte Duivel Justin Evans

 

 

Op mijn 16e ging ik voor het eerst naar Londen. Het was liefde op het eerste gezicht en ik ben in die 18 jaar daarna nog een stuk of 10 keer terug gegaan. De eerste keer was een schoolexcursie van een week en zodoende kwamen we op plaatsen waar je als gemiddelde toerist niet meteen zou komen. Zo ook in een deel van Londen dat Harrow-on-the-Hill heet. Het hoogste punt van Londen én de standplaats van Harrow School. Een eeuwenoude kostschool voor jongens met, in onze ogen, rare Britse schooltradities. Ik kon mij er niet zo veel meer van herinneren, behalve veel jongens met gekke strohoedjes en oude, tochtige gebouwen. De Witte Duivel bracht gelukkig nog meer herinneringen los, dankzij de vele uitgebreide beschrijvingen van Harrow School, wat een feest!

Harrow

Andrew Taylor vind zijn Harrow avontuur juist niet een feest. Zijn ouders hebben fors betaald om hem na een drugsschandaal een allerlaatste kans te kunnen geven op Harrow. Een beetje van die goeie ouwe Britse discipline is precies wat hij nodig heeft volgens zijn vader en hij hoeft het niet te proberen om er weer een potje van te maken. Uiteraard is een Amerikaan die ook nog eens pas in het laatste jaar van de opleiding op Harrow komt meteen het mikpunt van spot. Als hij vervolgens ook nog eens getuige is van het plotselinge overlijden van één van de weinige jongens die hem wel warm heeft ontvangen, wil niemand meer wat met hem te maken hebben. Hij durft dan ook niemand te vertellen dat zijn vriend niet is overleden, maar vermoord en dat de moordenaar een geest is. En dat hij ook nog eens vreemde visioenen van het verleden heeft. De enige persoon die wél met hem om wil gaan is ook een outsider, het enige meisje op de jongensschool. Zij is samen met een van de docenten bezig om een toneelstuk te schrijven en op te voeren over Lord Byron, een oud student van de school en de gelijkenis met Andrew is bijna eng. Langzaam durft Andrew hen in vertrouwen te nemen en wordt de waarheid onthult over de geest en de connectie met Lord Byron.

Die nacht lag Andrew te rillen onder zijn dekens. De regen leek door zijn kleren gelekt te zijn tot op zijn huid, en daar vast te kleven. Vanaf het moment dat hij Persephone in vertrouwen had genomen, had hij het gevoel gehad dat iets kouds hem in zijn greep had. Alsof deze koude een soort straf was, een waarschuwing. Hij zette die gedachte van zich af. Het was paranoïde, ongezond. Maar toen hij in slaap viel waren zijn dromen koortsachtig. En toen hij later wakker werd, in een donker en stil huis, werd hij vervuld van een doffe angst.

De Witte Duivel is een klassiek gothic horror verhaal dat ik in één ruk uit las, ik was die dag even niet aanspreekbaar. Een snel en spannend verhaal dat ook nog eens vlot is geschreven. Doordat een groot deel van het verhaal vanuit het perspectief van Andrew is geschreven voelt het bijna aan als een Young Adult boek. Al mocht ik op mijn twaalfde al volwassen boeken lezen en kijk ik niet meer op van expliciete literaire sex of enge, gruwelijke scenes. Die zitten er namelijk wel in. Piers Fawkes, docent en huismeester op Harrow School, geeft gestalte aan de volwassen wereld. Van uitgerangeerde dichter, alcoholist en ronduit egoïstische man, groeit hij uit tot een persoon die veel om iemand gaat geven. Hoewel hij uiteindelijk zijn ambities vervuld, eindigt hij bijna ongelukkiger dan dat hij begon.

Heden en verleden lopen prachtig door elkaar en de spookachtige sfeer van een oud gebouw is geweldig getroffen. Helaas is er niet goed nagedacht over de vormgeving van de tekst. Scheef gedrukte letters worden gebruikt voor gedachtes, maar ook voor dialogen, waardoor het soms niet duidelijk is wat je nu aan het lezen bent. Ik heb ook het idee dat er hier en daar wat schoonheidsfoutjes in de vertaling zijn geslopen. Maar dat mocht de pret niet drukken, ik heb genoten. Of de beschreven feiten en het levensverhaal van Lord Byron historisch correct zijn weet ik niet, maar ik wil het nu wél weten! Wat mij betreft is dat wat een goed boek met je doet, dat je meer wilt weten over de achtergrond van het verhaal. Bij mij staat er nu dan ook een biografie van Lord Byron op de leeslijst.

 

De schrijver:

Justin Evans woont, werkt en schrijft in New York. Op zijn 17e bracht hij een jaar door op Harrow School. Authentieke ervaringen en beschrijvingen dus in dit verhaal. De Witte Duivel is zijn tweede boek en verscheen in 2012. Het is nog volop te verkrijgen in het Nederlands en Engels.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren