Pagina's

Sorceress Celia Rees

Sorceress – Celia Rees

Agnes Herne, known back home as Karonhisake, or Searching Sky, is living in Boston and beginning college when she reads a book that changes her life. Although Agnes cannot be sure, she suspects a connection between the girl described in the story – Mary Newbury, a seventeenth century self-professed witch – and one of her own ancestors, a medicine woman whom Agnes’s aunt still honors in storytelling and whose personal artifacts are treasured by the family. Agnes begins to contact the web address listed at the back of the book, but before she can do that, someone contacts her. Agnes undergoes a powerful and frightening experience. It is as if she is living events from the long-ago past, but is it a vision or a dream? As impossible as it seems….could it be a message from Mary?

 

Sorceress Celia Rees

 

Mijn afstudeerscriptie had een Native American thema en een deel van mijn research deed ik in de Verenigde Staten waarbij ik ook een reservaat bezocht. Ik gng naar veel musea, sprak met Natives en ik heb een presentatie gezien waarin een deel van een belangrijke ceremonie werd uitgevoerd. Het was een indrukwekkende en intense studiereis die mijn leven zeker heeft verrijkt. Sorceress bevredigde zowel mijn interesse voor Natives én de Europese heksenvervolging. Sorceress is het vervolg op Witch Child en de twee zijn onlosmakelijk verbonden. Zonder Sorceress is het verhaal in Witch Child niet af en Sorceress is veel minder interessant als je Witch Child niet hebt gelezen.

In Witch Child lazen we het dagboek van Mary dat verstopt was in een 17e eeuwse quilt. Het dagboek eindigde abrupt en het boek besloot met een oproep aan lezers om contact op te nemen als zij meer wisten over de personen uit het dagboek. Sorceress begint met Agnes die het boek net dicht heeft geslagen en zich afvraagt of zij contact op moet nemen. Mary doet haar denken aan de verhalen die haar tante vertelt over een van haar voorouders, een machtige medicijnvrouw. Agnes twijfelt, haar tante is een felle activist die zich inzet voor de rechten van Native Americans en de terugkeer van belangrijke artefacten aan de oorspronkelijke volken. Ze is bang dat tante Mirjam het verhaal niet zal willen delen en de gekoesterde objecten niet aan wetenschappers wil laten zien. Als zij wordt overvallen door een visioen van Mary besluit zij toch contact op te nemen met Alison.

“Our history is very different from yours.”She looked up at Alison. “Or maybe I should say our way of recording it is different. We don’t have so much of this.” She indicated the pages in front of her and the other boxed materials stacked around. “Very little was written down until recently. But there are stories. Each teller tells the sory as though it is within their own memory. My aunt used to tell me stories that sounded like they happened to her when she was a young girl, but they were told to her by her grandmother, who had heard them from her grandmother, and so on. That’s how the family history acumulates.” “And one of these stories could be about Mary?” Alison hardly dared to breath.

Samen reizen ze af naar Canada, Alison voor meer research en Agnes naar het reservaat. Met behulp van haar tante geeft Agnes zich over aan de visioenen en zo wordt het verhaal van Mary steeds verder onthuld. Een krachtig en spannend verhaal vol liefde en tragedie tegen de achtergrond van de oorlogen tussen Europeanen en Natives.

Als ik Witch Child lees vind ik de raamvertelling van de fictieve researcher die het dagboek en de quilt onderzoekt altijd iets geforceerds hebben. Het verhaal van Mary is prachtig en meeslepend en dan eindigt het met die oproep. Je weet dat die oproep fictief is en het voelt voor mij altijd overbodig. Totdat ik Sorceress begin te lezen, pas dan wordt duidelijk wat de schrijfster in gedachten had. Alsof het literaire meesterplan, net als het verhaal van Mary, dan pas compleet is. In Witch Child werd ik al verliefd op Mary, maar nu heeft ze nog meer lagen gekregen en krijgen we Agnes, Mirjam en Alison er bij cadeau. Alison is de gedreven onderzoeker, Agnes een introvert meisje en Mirjam een pittige dame die zich hard maakt voor haar volk en cultuur, ik houd daar wel van. Ik heb maar twee problemen met deze boekenserie. Het had één boek moeten zijn en het had veel, veel langer mogen doorgaan.

 

De Schrijfster:

Voordat Celia Rees ging schrijven studeerde ze geschiedenis en politiek en was zij 16 jaar docent op middelbare scholen. Ze schrijft voornamelijk Young Adult boeken, met zeer uiteenlopende thema’s. Over vampiers, thrillers en historische fictie. Sorceress valt in de laatste categorie, het verscheen in 2002 als opvolger van Witch Child en is in het Engels nog steeds verkrijgbaar. Voor de Nederlandse vertaling Bloedzusters zul je op tweedehands jacht moeten gaan.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren