Pagina's

Where are Bloody Mary´s Earrings

Kringloop Curiosa: Oh! Where are Bloody Mary’s Earrings?

Where are Bloody Mary´s Earrings

 

Ik ben dol op hele oude boeken, zo van minstens 60 jaar oud! Natuurlijk zijn ze het mooist als ze er nog prachtig uit zien, maar een oud en beetje kapot exemplaar van een favoriete klassieker kan ik ook moeilijk weerstaan. In Kringloop Curiosa laat ik jullie zien wat ik heb gevonden in de lokale kringloopwinkel waar ik altijd wel wat leuks tegenkom. Heb je zelf een bijzonder vintage boek en wil je daar graag wat over vertellen, mail dan naar contact@ogma.nu!

Naast boekenjunk ben ik een geschiedenis fanaat en omdat ik ook een beetje anglofiel ben vind ik dan vooral de Engelse geschiedenis bijzonder interessant. Periodes? De vroege middeleeuwen bijvoorbeeld, en de Victoriaanse en Edwardiaanse tijd. Met een vleugje Eerste Wereldoorlog, maar vooral ook de Plantagenets en de Tudors. De kast staat hier vol met historische boeken, non fictie en fictie. Waarbij ik het bij fictie leuk vind als alles precies klopt, maar de amusementswaarde staat natuurlijk voorop. Daarom vind je er dus ook de net-niet-bouquetreeks serie van Philippa Gregory. Op televisie ben ik ook al zo’n sucker voor historisch gedoe; Jane Austen en Charles Dickens bewerkingen en Downton Abbey, heerlijk! En hoewel Reign het mij veel te bont maakte met de artistieke vrijheid (Gossip Girl met een kostuumpje?) kon The Tudors mij dan wel weer bekoren.

Enfin, daarom viel mijn oog meteen op dit boek tijdens mijn wekelijkse rondje langs de boekenkasten van de kringloopwinkel. Bloody Mary, oftewel Mary Tudor, Mary the First of England, de oudste dochter van koning Henry VIII. Je weet wel, die koning met al die vrouwen. Samen met de ondertitel “An historical extravaganza set at the court of Queen Victoria” was het wat mij betreft een uitgemaakte zaak. Wie die Robert Player was, geen idee. “The author of The Ingenious Mr Stone & The Homicidal Colonel” gaf het boek zelf nog als extra informatie. Niet dat ik daar wijzer van werd.

Heb ik het boek al gelezen? Nee, alleen gevonden, maar gewoon een foto van een oud boek is ook maar een foto van een oud boek. Bovendien is fotografie nog niet mijn sterkste kant. Jullie Ogma lezers verdienen meer informatie! So I hereby present Robert Player, pseudoniem van Robert Furneaux Jordan een Engelse architect. Geboren in 1905 en overleden in 1975, we kunnen dus wel stellen dat de beste meneer inmiddels zelf ook een historisch figuur is. Hij heeft meerdere werken op zijn naam staan, maar in 1945 publiceerde hij de eerste van in totaal 5 detectives. Oh! Where are Bloody Mary’s Earrings verscheen in 1972. Niet ouder dan 60 jaar dus, maar nog wel ver voor mijn geboortejaar.

Het boek vindt plaats aan het hof van Queen Victoria en gaat over de oorbellen van Bloody Mary (oh echt joh?). De oorbellen zijn een huwelijkscadeau voor Mary van haar man Philip en bevatten kostbare diamanten en stukjes van het gewaad van de maagd Maria. Dit zou wonderen doen voor de vruchtbaarheid van de vrouw, al heeft Mary deze mythe zelfstandig ontkracht door nooit kinderen te krijgen. Iedereen in het boek wil deze oorbellen in handen krijgen, waarbij de lezer, volgens de wervelende blurb, wordt meegenomen van het Tudor Hof naar Balmoral naar een apres-fin-de-siecle Edwardian garden party. Recensies over dit boek zijn niet te vinden, but I know just the girl for that! Als ik hem uit heb gaat hij naar Jolanda, voor haar Dekselse Detectives.

Wie heeft er wel eens van dit boek gehoord, of kent Robert Player?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren