Pagina’s

Dubbelspel Frank Martinus Arion

Dubbelspel

Kennen jullie “Nederland Leest”? Dit is een initiatief van de Nederlandse openbare bibliotheken, sinds 2006 krijgen leden van de bibliotheek gratis en voor niets een boek. Dit zijn vaak de parels uit de Nederlandse literatuur.

Als je geen lid van de bieb bent, geen nood, want deze boeken belanden uiteindelijk wel een keer in een Little Free Library of bij de kringloop. Want ja, voor niets gekregen, het is niet zo’n mooie editie, viel misschien wat tegen.. Weg ermee. Zo vond ik Dubbelspel van Frank Martinus Arion in mijn favoriete hotspot. Slechts tien jaar na de uitgifte van de biebeditie. 😉

 

Dubbelspel

 

Kent iemand het boek? Of de schrijver? Ik niet. Sowieso ken ik geen schrijvers van onze eilanden, behalve Jan Wolters natuurlijk. Maar die eilanden bedoelde ik niet. 😉

Google dus maar eens aangeslingerd. Frank Martinus Arion blijkt de belangrijkste zwarte Nederlandstalige auteur van de Nederlandse Antillen te zijn. Dubbelspel was zijn debuut en de eerste Nederlandstalige roman vanuit een geheel zwart perspectief. Hij kreeg de Van Der Hoogtprijs voor Dubbelspel en het boek werd meerdere malen herdrukt. Mocht iemand willen weten wat de Van Der Hoogtprijs is: dit is een aanmoedigingsprijs die wordt toegekend voor recent verschenen letterkundig werk. Weer wat geleerd!

Dubbelspel gaat over een middag op Curaçao. Vier mannen spelen domino. Nu ken ik domino wel, ik heb het vroeger wel eens gespeeld. Net als iedereen, denk ik. Ik vond er niet bar veel aan, die steentjes achter elkaar leggen. Ik blijk het flink onderschat te hebben. Je schijnt toch over een flinke pokerface en tactiek te moeten beschikken. Als het je het goed wil spelen, tenminste. De titel slaat trouwens niet alleen op het spel, maar ook over de verhoudingen tussen de heren onderling. En de affaires die de heren met elkaars vrouwen hebben.

Het is niet echt mijn boek. Wat ik heel knap vind, is dat het nergens gedateerd voelt. Dubbelspel is in 1973 voor het eerst gepubliceerd, maar als je zou zeggen dat het vorig jaar verschenen is, zou ik je ook geloven. De stijl is nog helemaal van nu. Knap! Maar goed, het ene onderwerp spreekt meer aan dan het andere. De omschrijving van het leven op Curacao vond ik heel erg interessant, ik realiseerde me daardoor dat ik bar weinig van onze eilanden weet. Schandalig natuurlijk. Maar bij de beschrijving van het dominospel had ik moeite m’n ogen open te houden. En ja, ik weet wel dat het dan een metafoor voor iets anders is, maar dat zal dan wel. Kortom: Dubbelspel gaat terug naar de Little Free Library, op weg naar een andere boekenkast.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

6 Comments

 • Marcia

  9 januari 2016 at 13:00

  Persoonlijk vond ik Dubbelspel ook niet zo’n goed boek, maar aangezien ik hem 10 jaar geleden las weet ik niet precies meer waarom 😛 Denk niet dat ik het boek ooit nog zal herlezen, dus wie weet belandt die van mij ook in een Little Free Library..

  Beantwoorden
  • Mirjam

   10 januari 2016 at 19:11

   Een paar jaar geleden heb ik de mwah-boeken allemaal weggedaan. Van sommige had ik zelfs 2 exemplaren… Hoe ik dan nog steeds aan 4 boekenkasten kom? Geen idee. De reacties op Dubbelspel zijn trouwens heel dubbel, of men vindt het helemaal nix of geweldig. Bijzonder!

   Beantwoorden
 • Nicole

  12 januari 2016 at 15:33

  Jammer dat hij toch wat tegenviel.
  had de naam wel eens gehoord, maar waar het nou eigenlijk over ging..? tja trok misschien toch nooit zo mijn aandacht. dat domino spel lijkt me eignelijk ook nti zo heel leuk om over te lezen, denk da tik dit boek maar gewoon over sla. (er zijn vast nog wel andere leukere boeken over het leven op Curacao. misschien moet ik daar eens naar gaan zoeken 🙂 )

  Beantwoorden
  • Mirjam

   13 januari 2016 at 12:11

   Ik zou ‘m idd overslaan als ik jou was, too many books, too little time! Maar goed, er zijn ook mensen die wel heel enthousiast erover zijn. Ik zou zo gauw geen andere boeken weten over de eilanden. Ben benieuwd wat je vindt, laat je het weten? Groetjes!

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren