Pagina's

Secrets of the Lazarus Club Tony Pollard

Secrets of the Lazarus Club – Tony Pollard

London, 1857 – a series of mutilated corpses are pulled from the Thames. Young surgeon Dr George Phillips is first consulted, and then suspected, by baffled police.. Meanwhile a secret society meets. This gathering of the finest minds of the age – Isambard Kingdom Brunel, Charles Babbage, Charles Darwin and others – wish to use their discoveries to change the world. But there are those who use the club for their own mysterious and dark ends. With his reputation and his life on the line, Dr Phillips must unmask the plotters before they unleash on an unsuspecting world an awesome scientific power…

 

Secrets of the Lazarus Club Tony Pollard

 

Als een blurb (het verhaaltje op de achterkant van een boek) begint met “London, 1857 – a series of mutilated corpses are pulled from the Thames” dan heeft het gegarandeerd mijn aandacht. Mijn eerste spreekbeurt op de middelbare school ging over Jack the Ripper, dat zegt genoeg. Op de middelbare school had ik dit boek vast ook verslonden al had ik toen nog geen idee gehad van alle Victoriaanse beroemdheden die de revue passeren in dit boek. Nou goed, Florence Nightingale en Charles Darwin had ik vast herkend, maar Isambard Brunel en Charles Babbage?

Na afloop van een bloederige ontleding in de collegezaal van een Londens ziekenhuis wordt de jonge arts George Phillips benaderd door Isambard Kingdom Brunel. Brunel is een bekende ingenieur die op dat moment bezig is met de bouw van het eerste geheel metalen schip met schroefaandrijving. Hij ziet in Dr Phillips een geschikte kandidaat voor zijn geheime sociëteit, The Lazarus Club en neemt hem onder zijn hoede. Zo is Phillips getuige van de moeizaamheden rond de bouw, tewaterlating en het ingebruik nemen van The Great Eastern, maar ook van de bijeenkomsten van de knapste koppen van die tijd. Ondertussen worden er in de Thames zwaar toegetakelde lijken van jonge vrouwen gevonden. In eerste instantie word Phillips door de politie om raad gevraagd, maar na verloop van tijd begint hij meer en meer verdacht te worden. Het lijkt er op dat hij er in wordt geluisd en dat er dingen gebeuren in The Lazarus Club die het daglicht niet kunnen verdragen. Phillips gaat noodgedwongen op onderzoek uit, niet wetende wie zijn vrienden zijn en wie niet. Na de veelbelovende blurb werd ik van het proloog nog enthousiaster!

It took the waterman a moment or two to realize that the birds were perched on the back of a dead body, the head having become wedged between the lee board and the hull. The corpse was white as a ghost and entirely naked. With its slender limbs and long hair spread out on the water like a dark weed it could only be a woman – that or a child.

Een moordmysterie á la The Woman in White van Wilkie Collins? Dat was denk ik wel de bedoeling, maar toch had ik gemengde gevoelens tijdens het lezen. De passies en geheimen van een briljant ingenieur, daar horen nu eenmaal technische beschrijvingen bij, maar er zit een grens aan hoeveel techniek ik kan hebben, vooral als het ontspannend moet zijn. Het zat vol verhaallijnen die niet allemaal goed werden afgewikkeld, maar het plot zat dan wel weer goed in elkaar. De balans tussen spanning en informeren was hier en daar zoek, met een aantal lange, saaie stukken, maar de Victoriaanse sfeer zat er goed in. Tony Pollard is een goede schrijver die teveel van zijn geschiedkundige kennis kwijt wil. Maar misschien was het mijn eigen gebrek aan technische kennis die mij parten heeft gespeeld. Manlief heeft alles verslonden met een bijna manische blik in zijn ogen. Leerzaam was het wel, want we plakten er meteen maar de Netflix documentaire “Seven Wonders of the Industrial World” achter aan.

 

De schrijver:

Tony Pollard is een archeoloog en professor aan de universiteit van Glasgow. Hij is daar hoofd van The Centre for Battlefield Archeology, waar men zich bezighoudt met onderzoek naar 17e eeuwse slagvelden in Schotland en Britse en Australische massagraven in Frankrijk uit de Eerste Wereldoorlog. Uiteraard heeft hij vele geschiedkundige artikelen en boeken gepubliceerd, maar in 2008 verscheen zijn eerste, en tot nu toe enige, roman. De oorspronkelijke titel was The Minutes of the Lazarus Club. Helaas is Secrets of the Lazarus Club nooit in het Nederlands uitgegeven, in het Engels is het nog leverbaar. 

De kaart op de foto is van een ontwerp van Derek Scholte.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren