Pagina's

Witch Child Celia Rees

Witch Child – Celia Rees

Enter the world of Mary Newbury, where being different can cost a person her life. Hidden until now in the pages of her secret diary, fourteen-year-old Mary’s story begins as she flees the English witch-hunts to settle in an American colony. How long can she hide her true nature from the Puritans? How long can she keep running?

 

Witch Child Celia Rees

 

Als je een bepaalde studiekeuze kiest vanuit een passie of diepe interesse dan is de kans groot dat je veel gelijkgestemde geesten tegen komt. Ik wel in ieder geval. Ik ontmoette er mijn man met wie ik het nu al 16 jaar gezellig heb en met de meeste vrienden die ik toen heb gemaakt heb ik nog steeds contact. We studeerden Engels en we hadden bijna allemaal een grote liefde voor lezen en boeken, we leerden samen Harry Potter kennen en deelden fijne tips. Eigenlijk doen we dat nog steeds. Op deze manier kreeg ik Witch Child van Celia Rees in handen.

Witch Child (Heksendochter) begint met de vondst van een dagboek dat is verstopt in een kostbare quilt uit de 17e eeuw. Het dagboek vertelt het verhaal van Mary Newbury. Het is 1659 en Mary groeit op bij haar oma in Engeland. Haar oma is een wijze vrouw en Mary leert alles van haar over genezen, rituelen en andere, mysterieuze zaken. De aanklacht “heks” volgt vrij snel, maar Mary ontsnapt en reist met een Puriteinse gemeenschap naar de koloniën in Noord-Amerika. Daar aangekomen blijkt de angst voor heksen en het bovennatuurlijke nog erger dan thuis in Engeland en het duurt niet lang of de vingers beginnen naar Mary te wijzen.

I had never seen the sea, but even before the carter’s brawny arm shook me, I felt a difference in the air, damp against my cheek and smelling of salt and fishy decay, and I heard the cry of the gulls, like mocking laughter. I opened my eyes to white curling mist. The masts and rigging of tall ships showed through it like bare branches in winter. The cart rumbles along the quayside on its iron-rimmed wheels, and all around were the suck and slap of water, the creaking of timbers, the grinding of ships rubbing together. I wondered which of them would take me to America.

In al die jaren dat dit boek in mijn kast staat heb ik het vaak herlezen en het prachtige, beschrijvende taalgebruik sleept mij elke keer weer mee. Engeland, de zeetocht en vervolgens de zoektocht in America naar een geschikte plek om een gemeenschap te stichten, het blijft fascineren. De angst voor het onbekende, het bijgeloof en de vervolging die daar uit voortkomen worden pijnlijk duidelijk en de karakters zijn prachtig uitgewerkt en geloofwaardig neergezet. Ook al is Witch Child geschreven voor jong volwassenen, in mijn ogen bevat het ook voor volwassenen alle ingrediënten voor een paar heerlijke leesuren. Nu ik het voor de zoveelste keer heb gelezen heeft het mij zelfs aangezet om meer te leren over de eerste Europese kolonisten in Noord Amerika. Het enige dat ik elke keer weer geforceerd vind overkomen is de raamvertelling. De pro- en epiloog waarin een fictieve onderzoekster vertelt over de quilt en de lezer vraagt om hulp bij het zoeken naar informatie over de personen uit het dagboek. Zodra ik dan het vervolg, Sorceress, opensla en verder lees, ebt dit gevoel weer weg en klopt het hele plaatje weer. Maar daarover schrijf ik een volgende keer.

 

De schrijfster:

Voordat Celia Rees ging schrijven studeerde ze geschiedenis en politiek en was zij 16 jaar docent op middelbare scholen. Ze schrijft voornamelijk Young Adult boeken, met zeer uiteenlopende thema’s. Over vampiers, thrillers en historische fictie. Witch Child valt in de laatste categorie. Witch Child verscheen in 2000 en is in het Engels nog steeds verkrijgbaar. Voor een Nederlands exemplaar, Heksendochter, zul je op tweedehands jacht moeten. 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren