Pagina’s

Agatha Christie omnibussen

Dekselse Detectives op Dinsdag (maar vandaag dus op vrijdag)

Veel mensen houden van Agatha Christie, zij is dan ook de meest gelezen misdaadschrijfster. Maar als we haar nou eens even buiten beschouwing laten (heiligschennis, Lichthart! heiligschennis!) dan denk ik dat Ellis Peters ook een goede kandidaat zou zijn. Niet alleen zijn haar boeken over de Benedictijner monnik slash detective ontzettend veel gelezen en bewerkt tot een televisie serie. (Die uit de jaren 80 weet je nog wel, met Derek Jacobi als – mijns inziens- bar slecht gecaste Cadfael. Of is dit een te antieke herinnering?). Maar – en daar herken je een klassieker ook aan- ze zijn ook ontzettend vaak na gedaan.

Agatha Christie

Ik ben een liefhebber van detectives, laat dat direct duidelijk zijn. Mijn favoriete subgenre hierbinnen is de historische detective. De boeken van de eerder genoemde Agatha Christie voelen voor iedereen die net voor of ver na haar overlijden (dat was in 1976) is geboren aan als een historische detective. Ze spelen zich immers af tussen 1920 en 1960. Ze werden echter ook in die tijd geschreven, dus in die zin zijn ze het niet.

De Cadfael boeken van Ellis Peters zijn wel full blown historische detectives en dus stapte ik, toen ik de boeken van Christie allemaal minstens één keer gelezen had, enthousiast over op de reeks van Peters. Wat heb ik hier intens van genoten! Maar op een bepaald moment waren ook haar boeken gelezen en keek ik verder om me heen. Als frequent bezoeker van tweedehands boekenwinkels viel me op hoe verschrikkelijk veel historische detectives er eigenlijk zijn. Veel hiervan claimen een waardige opvolger van Peters te zijn. Op het moment dat ik zoiets lees, neem ik het boek mee. Het is in elk geval een aanwijzing dat het gaat om een detective die zich in het verleden afspeelt, en dat alleen al is genoeg reden om het te lezen. Maar uiteraard wil ik ook wel eens kijken of zo’ n boude bewering wel waargemaakt kan worden.

Voor dit boekenblog ga ik tweewekelijks een historische detectivereeks onder de loep nemen. Ik ga kijken naar plot, schrijfstijl, historische accuraatheid en of er een beetje spanning in zit. Ten slotte ga ik elke reeks langs de Ellis Peters meetlat leggen en bekijken of het echt een goede opvolger is of slechts een slappe navolger. Voor ik hiermee begin ga ik echter volgende week eerst de reeks van mevrouw Peters zelf eens nader bekijken. Wat maakte eigenlijk dat deze zo populair was? En wat blijft er zoveel jaar na dato nog van overeind? Is het hetzelfde als die tv serie van vroeger waar je als kind aan was verslaafd, maar die nu je het als volwassene terugkijkt, enorm blijkt te zijn gedateerd?

En hoe zit dat met de lezers van dit blog? Welke detectives lazen jullie vroeger? En tegenwoordig?

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

11 Comments

 • Trui Wellens

  1 januari 2016 at 22:27

  Ik ben gek van thrillers en detectives, maar eerlijk gezegd nog geen historische in dit genre gelezen. Hoewel ik dit wel heel graag op televisie zie. Ik volg dus met veel enthousiasme al je ontdekkingen. Succes!

  Beantwoorden
 • ekijram

  2 januari 2016 at 23:22

  Een fantastische schrijver, en helemaal in de stijl van Cadfael: Peter Tremayne. Hij schrijft over zuster Fidelma, een Ierse non. In één woord : geweldig. En écht historisch!

  Beantwoorden
 • Wieneke

  3 januari 2016 at 09:55

  Ik heb álle originele pockets (Engels) van Agatha Christie. Zo heel af en toe lees ik er nog wel eens eentje en dan weet ik weer waarom ik ze allemaal houd, terwijl ze veel te veel ruimte innemen.
  Ben dol op thrillers en detectives, modern of historisch maakt me niet zoveel uit. De Britse en Zweedse schrijvers hebben wel mijn voorkeur.

  Wat leuk dit blog. Ik was bij Valhalla op bezoek en zij beval Ogma aan. Ik ga jullie volgen! Veel plezier en succes gewenst.

  Beantwoorden
 • Thea

  3 januari 2016 at 17:33

  Ik lees momenteel detectives van de schrijver Alexander McCall Smith. Deze spelen zich af in Botswana, de vrouwelijke hoofdpersoon is een dame, eigenares van het detective-bureau. De clou is (meestal) vrij eenvoudig maar het geeft een mooi beeld van het leven in Botswana, zowel in de stad als op het platteland! Met prachtige tekeningen op het kaft!

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren